Ljeto / Psiholozi upozoravaju: Evo zašto se djeca trebaju dosađivati preko raspusta

14. 06. 2019. u 10:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 37

Ljeti su u ponudi mnoge aktivnosti namijenjene ispunjavanju dječijeg vremena, ali psiholozi upozoravaju da pretrpavanje ljetnjeg rasporeda djecu samo može odvratiti od otkrivanja svojih pravih interesovanja, piše Quartz.

“Vaša dužnost kao roditelja je da pripremite djecu da zauzmu svoje mjesto u društvu. Biti odrastao znači umijeti razonoditi sebe na način koji vas usrećuje,” kaže Linn Frei, dječiji psiholog iz Londona. “Ako roditelji troše svoje vrijeme da bi ispunili slobodno vrijeme svoje djece, ona nikada neće naučiti da to rade sama,” objašnjava ona.

Dosađivanje je neophodno da bi dijete razvilo unutrašnji podsticaj i postalo kreativno, smatra dr. Tereza Belton sa univerziteta East Anglia.

Psihoanalitičar Adam Philips napisao je 1993. godine da je “kapacitet za dosađivanje razvojni stadijum kod djeteta.”

Philips je nametanje interesovanja djeci od strane roditelja opisao kao jednu od najopresivnijih roditeljskih mjera, ističući da djeca moraju dobiti prostora da se dosađuju i polako otkrivaju šta ih zaista interesuje.

Linn Frei predlađe da roditelji i djeca na početku raspusta sastave listu aktivnosti koje bi mogle biti zabavne i prijatne, poput igranja karata, čitanja knjige ili vožnje bicikla. Onda, ukoliko se djeca u toku ljeta pojave sa pritužbom da im je dosadno, treba ih uputiti na spisak da se inspiriraju.

Teorija da dosađivanje uči djecu da se oslone na svoju maštu mogla se naći još 1930. godine kod filozofa Bertranda Russela. Sposobnost da se trpi dosada je neophodna da bi se vodio sretan život, a ona se mora razviti u mladosti. Njegovanje ove važne osobine od ranog djetinjstva jača psihološki imunitet, smatrao je Russel.

“Radost djetinjstva je u stvaranju “ni iz čega” uz pomoć truda i stvaralačke imaginacije,” napisao je on, prenose Detinjarije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA