Ukidanje raspusta: Sindikat tražio, Skupština odobrila, a šta kažu roditelji?

J. Ć.
Ukidanje raspusta: Sindikat tražio, Skupština odobrila, a šta kažu roditelji?
Foto: Radiosarajevo.ba / Sve manje upisanih prvačića

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo izglasano je ukidanje proljetnog raspusta prema prijedlogu ministrice* za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zinete Bogunić.

Ukinut proljetni raspust u Kantonu Sarajevo

Raspust u mjesecu aprilu nije se pokazao kao dobro rješenje, kazala je ranije Zineta Bogunić za Radiosarajevo.ba.

Ministrica Bogunić: Proljetni raspust se nije pokazao kao dobro rješenje

"Naprosto, ovakvo rješenje je i za djecu i roditelje loše. Dobila sam puno više primjedbi roditelja, puno više nego nastavnika i direktora. Mnoštvo je razloga zbog kojih ovo rješenje nije dobro i mi ćemo ga mijenjati", zaključila je tada Bogunić.

Ministrica Bogunić - undefinedFoto: Fena: Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić

Tim povodom kontaktirali smo Vijeće roditelja Kantona Sarajevo te saznajemo kako ovo Udruženje nije ni kontaktirano niti pitano o istom.

„Nas niko ništa nije pitao. Mi ne znamo koji su roditelji pitani, vjerovatno neki pojedinačni koji su se obraćali ministrici. Što se tiče Vijeća roditelja, mi smo u okviru Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kada je donešen prije dvije godine, rekli svoj stav o proljetnom raspustu te istome dali šansu. Očekivali smo i određene analize koje će pokazati da li je to interes djece ili nije. Ukinut je na način da nismo kontaktirani niti konsultirani. Dakle, od nas nije traženo nikakvo mišljenje i sve se to dešavalo za vrijeme raspusta kada se roditelji odmaraju sa svojom djecom. Mi ni prije početka raspusta nismo dobili nikakve upite da se o istom oglasimo i zauzmemo određene stavove. Tako da Vijeće roditelja i Upravni odbor nisu zauzeli nikakav stav na ovu temu“, kazala je ze portal Radiosarajevo.ba članica Vijeća roditelja KS Dijana Ćirić-Parla. 

Napomenula je i to da je Vijeće roditelja imalo nekoliko sastanaka s ministricom, te kako su do sada imali korektan odnos.

„Ukidanje proljetnog rasputa, vjerovatno, dolazi iz drugih struktura. Pretpostavljamo da je to bio Sindikat“, istaknula je Ćirić-Parla.

Tragom ove informacije, kontaktirali smo predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja KS-a Saudina Sivru koji nam je dao potvrdan odgovor.

Saudin Sivro - undefinedArhiv: Saudin Sivro

"Mi smo zvanični podnosioci inicijative o pokretanju procedure za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. Da, mi smo tražili ukidanje proljetnog odmora za učenike, jer se u dosadašnjoj praksi nije pokazao svrsishodnim. Dakle, nije bilo dobro rješenje", pojasnio je za portal Radiosarajevo.ba Sivro.

Proljetni raspust, koji je uveden prije dvije godine, a kako je kazala nedavno Bogunić, uvidjelo se da se na ovaj način prekida nastavni tok i da je teško djecu ponovo "vratiti u kolosijek.“ Međutim, Ćirić-Parla drukčijeg je mišljenja. 

„Kada bismo pojedinačno razgovarali o tome i kada govorim kao roditelj mogu vam reći da je proljetni raspust mojoj djeci jako godio. Moja lična analiza pokazala je da došlo do poboljšanja ocijena i da su imali bolji prosjek na kraju, u odnosu na prethodne godine. Njima je godio taj odmor, a možda su djeca drukčije prihvaćala gradivo, ko zna...Ja bih svakako voljela da ipak analizu uradi struka“, rekla je na kraju razgovora za portala Radiosarajevo.ba  Dijana Ćirić-Parla. 

*Zineta Bogunić prošle je sedmice podnijela ostavku na funkciju ministrice. Njena ostavka još uvijek nije usvojena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije