Zakazano suđenje bivšim komandantima Armije RBiH: Optuženi za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču

15
Radiosarajevo.ba
Zakazano suđenje bivšim komandantima Armije RBiH: Optuženi za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču
Foto: Fena / Ahmet Sejdić, Ferid Buljubašić

Početak suđenja trinaestorici bivših komandanata i pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, za zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča, najavljeno je za u utorak, 30. januara, u Sudu Bosne i Hercegovine.

Početak suđenja je već jednom odgođen zbog zahtjeva odbrane za izuzeće vještaka Tužilaštva BiH. 

U ovom predmetu su optuženi Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Terete se za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica, gdje je ubijeno 56 civila, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

Osim toga, Buljubašić i Ahmed Sejdić optuženi su i za zločine na području Višegrada i Čajniča.

"Optuženi Ahmet Sejdić, kao komandant brigade i član štaba TO, dodatno se tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad, 8. augusta 1992. godine, koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno osam civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen a troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti paljeni i uništavani. 

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Ferida Buljubašića i Ahmeta Sejdića nakon žalbe Tužilaštva

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Ferida Buljubašića i Ahmeta Sejdića nakon žalbe Tužilaštva

Optuženi Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gdje je pri napadu u kojem su vojnici ARBIH, došli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno jedanaest civila srpske nacionalnosti među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, te ranjeno pet civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani", saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Ko je Ahmet Sejdić?

Ahmet Sejdić je bivši komandant Prve slavne višegradske brigade i heroj odbrane Goražda. Od 10. maja Sejdić je član Naroda i pravde (NiP).

Podsjećamo, Ahmeta Sejdića Tužilaštvo BiH optužilo je i 2016. godine za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde, a nakon procesa dugog četiri godine Sejdić je 2020. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi Tužilaštva BiH.

Ko je Ferid Buljubašić?

Ferid Buljubašić je bio prvi komandant Istočnobosanske operativne grupe (IBOG), koja se formirana 1992. godine. Oktobra 1994. naredbom državnog vrha u Goražde iz Sarajeva dolazi grupa oficira na čelu sa Sulejmanom Vranjem i brigadirom Hamidom Bahtom. Bahto postaje komandant IBOG-a, koji je četvrtog februara 1995. godine transformiran u 81. diviziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije