Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu protiv heroja odbrane

7
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu protiv heroja odbrane
Foto: Arhiv / Ilustracija

Tim tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv 13 osoba, nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije RBiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u mjesecu decembru 1992. godine.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su odgovorni za ubistva 56 civila srpske nacionalnosti, ranjavanje oko 10 žrtava te paljenje i uništavanje kuća, imovine, poljoprivrednih i pomoćnih objekata.

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Ovo je Melinina želja koju je Haris godinama odbijao da ispuni

Ovo je Melinina želja koju je Haris godinama odbijao da ispuni

Optuženi su:

1. Ferid Buljubašić, rođen 1953. godine u Foči
2. Ahmet Sejdić, rođen 1960. godine u Višegradu
3. Rašid Sobo, rođen 1965. godine u Foči
4. Ševko Glušac, rođen 1961. godine u Foči
5. Zakir Jamak, rođen 1969. godine u Višegradu
6. Bahrudin Muhić zv.“Bane“, rođen 1964. godine u Višegradu
7. Adem Fehrić, rođen 1962. godine u Višegradu
8. Mustafa Poljo, zv.“Musa“, rođen 1965. godine u Višegradu
9. Enver Kustura zv.“Pena“, rođen 1967. godine u Višegradu
10. Muhamed Liska, rođen 1973. godine u Višegradu
11. Sakib Čakar, rođen 1957. godine u Višegradu
12. Izet Sejdić, rođen 1955. godine u Višegradu
13. Munir Nalo, rođen 1970. godine u Višegradu.

"Optuženi Ahmet Sejdić, kao komandant brigade i član štaba TO, dodatno se tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad, 8.8.1992. godine, koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno 8 civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen a troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti paljeni i uništavani.

Optuženi Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gdje je pri napadu u kojem su vojnici ARBIH, došli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno jedanaest civila srpske nacionalnosti među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, te ranjeno pet civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navode optužbe Tužilaštva BiH će dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka kao i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivična djela:

- Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH
- Povrede zakona ili običaja ratovanja iz člana 179. KZ BiH
- Organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iz člana 176. KZ BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije