Sud BiH se oglasio i potvrdio presudu u predmetu protiv Novalića i drugih. Evo šta piše

6
Radiosarajevo.ba
Sud BiH se oglasio i potvrdio presudu u predmetu protiv Novalića i drugih. Evo šta piše
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Novalić, Miličević, Hodžić i Solak

Sud Bosne i Hercegovine u subotu, 27.januara, izdao je saopćenje za javnost u kojem potvrđuje presudu u predmetu Respiratori.

Napomenimo, u aprilu prošle godine prvostepeno Sudsko vijeće, uz izdvojeno mišljenjenje predsjednika Vijeća sudije Branka Perića, osudilo je Novalića na četiri godine zatvora, Fikreta Hodžića na pet i Fahrudina Solaka na šest godina zatvora.

Njihovo saopoćenje prenosimo u cijelosti:

"Napominjemo da je praksa ovog Suda da sa zvaničnimsaopštenjima istupa tek nakon što stranke zaprime odluku. Međutim, u konkretnom slučaju, u medijima su se već pojavile određene informacije, što je i očekivano, s obzirom da je ovaj predmet već od samog početka medijski i od strane šire javnosti itekako popraćen. Stoga, cijeneći bitnost davanja tačnih informacija i sa aspekta transparentnosti rada Suda, a samim tim i održavanja povjerenja javnosti u rad pravosuđa, naročito u predmetima označenim kao 'visoka korupcija', potvrđujemo informaciju da je vijeće Apelacionog odjeljenja, dana 26.1.2024., otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi, a kojom je u cjelosti potvrđena prvostepena presuda od 5. 4. 2023. godine", naveli su iz Suda BiH.

Sin Aleksandra Vučića učestvovao u neredima u Njemačkoj: Zaustavljen je u posljednji trenutak

Sin Aleksandra Vučića učestvovao u neredima u Njemačkoj: Zaustavljen je u posljednji trenutak

Podsjetili su da su prvostepenom presudom ovog Suda optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice 'F.H. Srebrena malina' d.o.o. Srebrenica, proglašeni krivim, odnosno pravno lice odgovornim, da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a optuženi Fahrudin Solak i krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

Fadil Novalić o presudi: 'Strani režiseri i domaći izvođači su doveli ovaj proces do kraja'

Fadil Novalić o presudi: 'Strani režiseri i domaći izvođači su doveli ovaj proces do kraja'

Na osnovu navedenog prvostepeni sud je Novaliću izrekao kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, optuženom Solaku jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina, optuženom Hodžiću kaznu zatvora u trajanju od pet godina i pravnom licu 'F.H. Srebrena malina' novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.

Prvostepenom presudom optužena Jelka Milićević oslobođena je od optužbe da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Naglasili su da protiv presude vijeća Apelacionog odjeljenja žalba nije dozvoljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije