Zaimović: Sjednica o zdravstvu nije otkazana, samo je prolongirana

N. Ka.
Zaimović: Sjednica o zdravstvu nije otkazana, samo je prolongirana
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Mirsad Zaimović

Nakon press konferencije zastupnika u Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH (SDP BiH, Naroda i pravde, Naša stranke, Nezavisnog bloka) o otkazivanju tematske sjednice o stanju u zdravstvu s prijedlogom mjera i stanju na KCUS-u, reagovao je i Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma PFBiH.

Mašić: Menadžment KCUS-a će morati položiti račun građanima

"U roku od 14 dana sam sazvao kolegiji i u međuvremenu je stigao još jedan zahtjev da se raspravlja o zdravstvu FBiH. Zakazao sam sjednicu u skladu sa zakonom. U međuvremenu stigla su još dva zahtjeva. Kolege su tražile da se raspravlja o uslugama i u drugim ustanovama na području FBiH", kazao je Zaimović.

On ističe da je o ministrasta zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića zatražio da dostavi informaciju o svim ustanovama.

Muzur otvoreno: Evo ko je vršio pritisak da se sjednica o KCUS-u odgodi

"Dobio sam odgovor od ministra da do zakzane sjednice nije u mogućnosti da dobije informacije, te je sjednica samo prolongirana, nije otkazana.", rekao je Zaimović.

Na tvrdnje Damira Mašića i drugih zastupnika koji su prije održali press konferenciju da će ako on ne reaguje oni sami zakazati sjednicu, predsjedavajući smatra da zato nemaju osnova. 

Sebija Izetbegović: Iz nekih stranaka pričaju gluposti, kao i obično

"Mislim da nema poslovničkih mogućnosti da oni zakažu sjednicu, jer ja sam sjednicu zakazao, samo sam je prolongirao. Oni mogu praviti političke predstave, ali nemaju poslovničko pravo na to. Mi ćemo imati sjednicu o stanju u zdravstvu na nivou federacije čim dobijemo informaciju od ministra", kazao je Zaimović.

Opozicioni zastupnici tvrde da Zaimović i drugi izbjegavaju tematsku sjednicu zbog toga što ne žele da izađu prave informacije o KCUS-u.

"Nema nikakvog rwzloga da se izbjegava nešto što je poslovnikom definisano, sjednice treba da doprinesu razvoju zdravstva na nvou federacije, a ne da se zakazuje svake sedmie po jedna, bez ikakvog rezultata", zaključio je Zaimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije