Za danas upaljen meteoalarm: Objavljena prognoza do petka - bit će i kiše i snijega i 17 stepeni

0
Radiosarajevo.ba
Za danas upaljen meteoalarm: Objavljena prognoza do petka - bit će i kiše i snijega i 17 stepeni
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Šetnja u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno sa slabom kišom. Zbog očekivanih padavina, za područja Livna, Mostara, Trebinja i Bihaća, upaljen je žuti meteoalarm, a upozorenje glasi:

"Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode."

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Sokolac -5; Bjelašnica -4; Sanski Most 0; Banja Luka, Ivan Sedlo, Tuzla i Zenica 1; Sarajevo 3; Livno, Mostar, Široki Brijeg i Stolac 4; Gradačac i Trebinje 5; Bugojno i Drvar 6; Bihać 9; Neum 11°C.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je loša. Promjena vremena, uz kišu i snijeg, kod većine populacije uzrokovaće lošije raspoloženje. Sjeverno strujanje i pojačan osjet hladnoće, izraženije sa noćnim satima, kod meteoropata i hroničnih bolesnika, ponajviše astmatičara i osoba sa ishemijskim bolestima, može dovesti do jačanja tegoba. Preporučljivo je prikladno se odjenuti, umanjiti boravak na otvorenom i reducirati aktivnosti.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U nizinama će padati kiša, a na planinama snijeg. Više padavina je na području Hercegovine, a u Bosni su slabije padavine. Tokom noći na utorak u većem dijelu zemlje se očekuje snijeg, na jugu zemlje je kiša. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na sjever i sjeveroistok. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9°C, na jugu do 12°C. U Sarajevu oblačno, povremeno može padati slaba kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 6°C.

U utorak u jutarnjim satima u većem dijelu zemlje će padati snijeg, na jugu zemlje kiša. U Bosni u nizinama moguća je i kiša koja će se smrzavati na hladnom tlu. Zatim se očekuje djelomično smanjenje oblačnosti. Novo naoblačenje sa jugozapada u poslijepodnevnim i večernjim satima koje će usloviti slabu kišu na području Hercegovine. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu od 5 do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu od 8 do 12°C.

Sarajevske planine prepune domaćih i stranih turista: Ovo su cijene za ski staze na Bjelašnici

Sarajevske planine prepune domaćih i stranih turista: Ovo su cijene za ski staze na Bjelašnici

U srijedu u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša će uglavnom padati na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne gdje se glavnina padavina očekuje tokom noći na četvrtak. U većem dijelu Bosne slabije padavine. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na četvrtak su izgledni i jaki udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu o 5 do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14°C.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Većina padavina se očekuje na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne povremeno sa kišim ili lokalnim pljuskom. Prije podne jako jugo koje će oslabiti u poslijepodnevnim satima. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

U petak kiša bi se zadržala u Hercegovini. U Bosni se tokom dana očekuje zahlađenje i kiša bi prelazila u susnježicu i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini južnog smjera. Topliji dio dana u Bosni je u jutarnjim satima, zatim postepeno zahlađenje. U Hercegovini bi se zadržalo toplo sa temperaturama od 8 do 16°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije