Poznati meteorolog najavio snijeg i pogoršanje vremena: "U ovom momentu..."

3
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavio snijeg i pogoršanje vremena: "U ovom momentu..."
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Trebević

Poznati srbijanski meteorolog Marko Ćubrilo objavio je prognozu za zemlje regije te otkrio kakve vremenske prilike možemo očekivati.

"Danas nad većim dijelom regiona malo do umjereno oblačno uz duže sunčane intervale osim u mjestima gdje se niski oblaci zadrže cijeli dan. Vjetar uglavnom slab, sjeverozapadni, a dnevni maksimumi od -1 do +4 stepena Celzijusa, te će u nizijama snijeg polako kopniti.

Noć ka nedjelji pretežno vedra i ponovo dosta hladna uz minimume od -8 do -4, lokalno i oko -13 stepeni Celzijusa. U nedjelju pretežno sunčano i još malo toplije uz slab jugozapadni vjetar koji će uveče biti u pojačanju. Maksimumi od oko 0 u mjestima gdje se magla duže zadrži do oko +6 nad ostalim predjelima", navodi.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Kako je saopštio, ponedeljak poslije manje hladnog jutra u toku dana donosi naoblačenje koje će poslije podne i uveče usloviti padavine, mješovitog tipa, kišu, susnježicu i snijeg.

"Padavina će biti u noći ka petku i u utorak prije podne tako da je ponegdje moguće obnavljanje snježnog pokrivača visine oko 5cm, dok će on uglavnom biti simboličan, do oko 2cm i brzo će se otopiti. U ponedeljak poslije podne vjetar na sevjeru regiona prolazno jak, sjeverni. Dnevni maksimum u ponedjeljak od 0 do +4 stepena Celzijusa, a slično će biti i u utorak, uz nešto više maksimume na zapadu regiona.

Noć ka sredi hladna uz mraz od -7 do 0 stepeni Celzijusa, ali će tokom dana kao posljedica uspostavljanja jugozapadnog visinskog strujanja temperatura biti u porastu te će se maksimumi kretati od +4 do +12 stepeni Celzijusa. U četvrtak uz još jače jugozapadno visinsko strujanje vrlo toplo ali sa probližabnajem hladnog fronta i sekudarnog ciklona nestabilno. Kiše će već u srijedu uveče sve više biti na jugu sjeveru u zapadu reigiona dok bi u četvrtak bilo i lokalnih pljuskova.

Sunčano jutro i temperature do -14 stepeni: Najavljena promjena vremena, kad se vraća snijeg?

Sunčano jutro i temperature do -14 stepeni: Najavljena promjena vremena, kad se vraća snijeg?

Krajem dana u četvrtak jače pogoršanje uz padvine, okretanje vjetra na jak severozapadoni i osjetno zahlađenje tako da bi u petak snijega moglo biti i u nizijama te bi se opet mogao formirati snježni pokrivač simbolične visine do 1cm do 6cm. Na planinama znatno više snijega. Za naredni vikend prestanak padavina i razvedravanje tako da će noći biti hladne uz mrazeve od -10 do -2 stepena Celzijusa, ali će dnevni maksimumi biti u porastu, posebno od 23.01.

U ovom momentu do kraja januara nema najava za neko jače zahlađenje, a promjena sinoptike koja bi vodila ka njemu bi mogla početi oko 28.01. Dugoročna postavka vazdušnog pritiska za cijeli februar 2024, ima signal za dolazak još zimskih dana nad naš dio Evrope ali ovo je mjesečno odstupanje, pitanje je u kojoj mjeri će se realizovati i kako je to prosjek za sve četiri sedmice ne znači da će se vazdušni pritisak cijeli mesec tako postaviti", navodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije