Za 10 dana kampanje: Dodik sedam puta letio helikopterom Vlade RS na predizborne skupove

7
Radiosarajevo.ba
Za 10 dana kampanje: Dodik sedam puta letio helikopterom Vlade RS na predizborne skupove
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je sedam puta koristio usluge Helikopterskog servisa Vlade RS u toku predizborne kampanje, obilazeći predizborne skupove. 

Od početka izborne kampanje član Predsjedništva BIH Milorad Dodik pojavio se na najmanje sedam predizbornih skupova SNSD čije se mjesto i vrijeme održavanja podudaraju sa destinacijama letova helikoptera „AV 119“ (AW 119), prenosi Transparentno.ba.

Podaci sa portala flightradar24.com i flightaware.com koji evidentiraju svaki let pokazuju da je Helikopter Vlade RS  od početka kampanje uglavnom leti tamo gdje se održavaju stranački skupovi.

Prvi u nizu održan je 18. oktobra u Srebrenici, Bratuncu i Milićima u organizaciji SNSD-a. Pored štanda svoje stranke u Bratuncu, Milorad Dodik je u društvu premijera RS Radovana Viškovića posjetio mjesni odbor ove stranke u Srebrenici. Istog tog dana zabilježen je let helikoptera Vlade RS iz Banja Luke ka toj lokaciji. 

Sutradan, 19. oktobra Milorad Dodik i Radovan Višković su u svojstvu predsjednika i potpredsjednika SNSD-a posjetili opštinske odbore ove stranke u Loparama, Ugljeviku i Bijeljini. Posjeta je završila predizbornim skupom u Bijeljini, gdje su predstavljeni kandidati SNSD-a na predstojećim lokalnim izborima. Ovaj događaj je počeo u 17.30 sati dok je helikopter Vlade RS u 18:44 iz Bijeljine krenuo za Banja Luku. 

Helikopter je letio i 20. oktobra na relaciji Banja Luka – Sarajevo, gdje je sletio nešto prije 13 sati. Istog tog dana je Dodik, ponovo u ulozi predsjednika SNSD-a posjetio kandidate na lokalnim izborima u opštinama Kalinovik, Foča i Pale.

Dodik je 21. oktobra prisustvovao Svečanoj akademiji povodom Dučićevih večeri poezije u Trebinju. Prije toga je prošetao ulicama Trebinja sa generalnim sekretarom SNSD-a Lukom Petrovićem i gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem. Iste te večeri je helikopter Vlade RS letio na relaciji Trebinje – Banja Luka, sletivši u kasnim večernjim satima. 

Zatim, 23. oktobra je u 16 sati organizovana posjeta Milorada Dodika štandu SNSD-a na Trgu mladih u Brčkom. Tu su ga dočekali kandidati za gradonačelnika i odbornike u Skupštini distrikta, a već u 20 sati lider SNSD-a se sastao sa rukovodstvom Opštinskog odbora SNSD-a Bosanska Dubica. Helikopter Vlade RS je to veče oko 16:50 poletio iz Brčkog ka Banja Luci. 

Dan kasnije 24. oktobra helikopter Vlade RS  poletio je  iz Banja Luke malo prije 12 sati, opet u Brčko, dok je 40-ak minuta kasnije iz Brčkog krenuo ka Modriči, gdje je sletio oko 14 sati. Isti taj dan je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u 14:35 prisustvovao zvaničnom početku asfaltiranja Ulice Sveti Ilija u naselju Modriča pet, za šta je iz budžeta RS izdvojeno 200.000 KM.  Iako se radi o javnim sredstvima, ovaj događaj pretvorio se u otvoreni stranački skup na kojem su promovisani kandidati SNSD-a. 

Naredni dan, 25. oktobra je održan predizborni skup SNSD-a u mjestu Đulić, u naselju Kruškovice na kom je prisustvovao i Milorad Dodik. Nakon toga se sastao sa članovima SNSD-a na gradskom trgu u Tesliću. I ovog dana zabilježen je let Helikopterskog servisa Vlade RS.

Ovo je samo jedan u nizu primjera zloupotrebe javnih resursa za stranačke svrhe koje je zabilježio Transparency International u BiH  kroz monitoring predizbornog perioda, a u posljednje vrijeme posebno je primjetna zloupotreba službenih vozila za obilaske stranačkih skupova. Ipak korišćenje helikoptera Vlade RS za stranačke svrhe je najradikalniji primjer zloupotrebe na koju je TI BIH ukazivao i prethodnih godina. 

TI BiH se u ranijim izbornim kampanjama obraćao Helikopterskom servisu RS sa zahtjevom za informacije u vezi sa svrhom korištenja helikoptera, ali je u odgovoru dobio objašnjenje da se pri korištenju helikoptera posmatra samo koja lica imaju pravo na korištenje istog, dok Helikopterski servis ne kontroliše samu svrhu prevoza. TI BiH stoga već godinama upozorava na potrebu jasnijeg zakonskog regulisanja i uvođenja ograničenja na korišćenje javnih resursa u stranačke svrhe i u svrhu predizborne promocije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije