Vučić: Ne volim nametnute odluke, ali s Bošnjacima moramo graditi bratske odnose

16
Radiosarajevo.ba
Vučić: Ne volim nametnute odluke,  ali s Bošnjacima moramo graditi bratske odnose
Foto: Arhiv / Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije pristalica nametnutih odluka komentarišući odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

„Nametnute odluke nikada nikome nisu donele dobro, donele su samo podele“, rekao je Vučić u subotu uveče, 24. jula, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da još nije dobio analizu ove odluke od domaćih pravnih eksperata.

„Važno je da prvo ukažem pijetet prema srebreničkim žrtvama i da kažem da je važno da sa Bošnjacima gradimo prijateljske i bratske odnose“, rekao je Vučić pre odgovora o odluci Viskog predstavnika.

"Neki pripadnici naših naroda pravili su stvari kojima ne možemo da se ponosimo", dodao je.

Snage Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dečaka Bošnjaka u Srebrenici i okolini.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora. Na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici osuđeni su i bivši vojni i politički lideri RS Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko,  koristeći Bonska ovlaštenja, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije