Vučić i Dodik: Srbija i RS će imati svoj zajednički praznik

Radiosarajevo.ba
Vučić i Dodik: Srbija i RS će imati svoj zajednički praznik
Foto: AA / Vučić u Banjoj Luci

U Beogradu su se danas sastale delegacije rukovodstva bh. entiteta Republika Srpska i rukovodsta Republike Srbije, a na ovom sastanku su otvorena brojna pitanja.

Među brojnim temama o kojima su razgovarali prvenstveno član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je pokrenuto i pitanje utemeljenja zajedničkog praznika Srbije i RS-a koji bi se trebao obilježavati 15. septembra svake godine.

Kako je istakao Vučić, ovaj dan je izabran jer je 15. septembra 1918. godine probijen Solunski front, što je dovelo do kapitulacije Bugarske i oslobođenja Srbije na samom koncu Prvog svjetskog rata.

"Dobio sam više pitanja vezanih za status RS-a. Stalo nam je do dobrih odnosa. Rekao sam Dodiku da je stav Srbije poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odgovorio sam na svako pitanje. Očuvanje mira i stabilnosti je od suštinskog značaja za Srbiju, za RS. Na prijetnje ratom koje slušamo svakim danom moramo da odgovaramo mirno, da u toj igri ne smijemo da učestvujemo, mi moramo da poštujemo sporazume koje smo potpisali jer nam to garantuje da ćemo biti poštovani od svih u međunarodnoj zajednici. Naš interes je očuvanje mira, ali i RS-a u okvirima Dejtonske BiH. Imat ćemo zajednički praznik, RS-a i Srbije, dogovorili smo se i koji datum da predložimo, to bio bio dan srpskog jedinstva, sloge i zastave, 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front", rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije