Vrijedna donacija: Vlada Njemačke dodjeljuje 750.000 eura za objekte Oružanih snaga BiH

3
Radiosarajevo.ba
Vrijedna donacija: Vlada Njemačke dodjeljuje 750.000 eura za objekte Oružanih snaga BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Franz Josef Nolte i Zukan Helez

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte, u četvrtak, 6. juna 2023. godine, u Sarajevu su potpisali Tehnički sporazum temeljem kojeg Vlada SR Njemačke dodjeljuje financijsku pomoć za infrastrukturne radove na više lokcija Oružanih snaga BiH.

Radi se o iznosu od 750.000 eura, koji će biti utrošeni na četiri pojedinačna projekta: zamjenu sistema grijanja kasarne OS BiH "Adil Bešić" u Bihaću, sanaciji četiri objekta i zamjeni vodovodne mreže na aerodromu i i kasarnoj "Dubrave" kod Tuzle te nabavi alata i kompleta za infrastrukturu.

Ministar obrane Zukan Helez je izrazio zahvalnost na ovoj pomoći te istkanuo da je partnerstvo BiH i Njemačke jedno od ključnih za učvršćivanje mira i stabilnosti, ali i ostvarenje strateških vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, prije svega punopravnog članstva u euroatlantskim integracijama.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Od strane SR Njemačke je pokrenuta inicijativa za uređenje objekata i poboljšanja uslova života i rada pripadnika OS BiH i infrastrukture na lokacijama OS BiH. Helez je izrazio žaljenje što među lokacijama kojim je namjenjana pomoć ipak nisu i objekti OS BiH u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Njemački pukovnik Nolte je istaknuo da njemačko ministarstvo obrane i oružane snage SR Njemačke smatraju OS BiH jedinstvenim oružanim snagama te da se u okviru Vlade SR Njemačke čine napori da i projekt donacije sredstava za obnovu Vojarne OS BiH "Vojvode Radmira Putnika" u Doboju, koji je trenutno "zamrnut", bude u narednom periodu omogućen.

Franz Josef Nolte
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Franz Josef Nolte

Pukovnik Notle je istaknuo da je ovogodišnja pomoć od 750.000 eura (1.467.887 KM) samo prvi korak, te da će usljediti i naredni projekti vrijedni 3,5 miliona eura (6.850.142 KM). On je dodao i da SR Njemačka daje punu potporu Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije