Zukan Helez nadgledao vježbe: Oružane snage imaju spremnu vojsku, mogu rame uz rame sa NATO-om

0
Fena
Zukan Helez nadgledao vježbe: Oružane snage imaju spremnu vojsku, mogu rame uz rame sa NATO-om
Foto: MO BiH / Vojnici pokazali spremnost

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvovao je danas zajedničkoj vojnoj vježbi pripadnika 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, koja je održana u Bihaću u kasarni „Adil Bešić“.

U vježbi su, pored pripadnika 2. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade OS BiH i Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, učestvovali i pripadnici EOD tima (Tim za uništavanje mina i neekspolodiranih ubojitih sredstava) i helikopterske snage OS BiH, kao i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Vježbi je prethodila zajednička obuka, s ciljem osposobljavanja pripadnika OS BiH za učešće u operacijama podrške miru.

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Kroz vježbu su demonstrirane sposobnosti izvođenja složenih operacija u urbanim područjima i u multinacionalnom okruženju, a sve u cilju zaštite civilnog stanovništva. Pokazane su brojne sposobnosti, kao što su sposobnost izvođenja zračnog transporta, pružanja prve pomoći, raščišćavanja objekata, uklanjanja mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, i drugo.

"Ovo što sam danas vidio je još jedan u nizu dokaza spremnosti i obučenosti naših pripadnika da djeluju rame uz rame sa kolegama iz NATO zemalja, odnosno dokaz njihove osposobljenosti rada po NATO standardima, na što sam jako ponosan“, istakao je ministar Helez.

U toku ove posjete Bihaću, ministar Zukan Helez se sastao i sa predstavnicima najviših organa vlasti u Unsko-sanskom kantonu, a obišao je i istureno odjeljenje muzeja 2. (rendžerskog) pješadijskog puka OS BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

Ministar Helez nadgledao završnicu vježbe OS BiH i EUFOR-a u Bihaću Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je...

Posted by Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH/MoD&AF of BiH on Thursday, June 22, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije