NATO i državna imovina napravili 'raskol' među parlamentarcima: Kovačević prozivao i Heleza

0
Radiosarajevo.ba
NATO i državna imovina napravili 'raskol' među parlamentarcima: Kovačević prozivao i Heleza
FOTO: AA / Članovi NATO komiteta u Sarajevu

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost i delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a danas su u Sarajevu održali sastanak sa članovima NATO komiteta za bezbjednost partnerstva i saradnje.

Članove NATO komiteta pozdravio je predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Jasmin Imamović, koji se zahvalio državama članicama NATO-a na značajnoj podršci i pomoći BiH.

Ocjenjujući da je riječ o izuzetno značajnoj posjeti, koja dolazi u vrijeme kada je BiH potrebna stabilnost, kao i dijalog i konsenzus oko brojnih otvorenih pitanja, Imamović je predstavnike država članica NATO-a pozvao da u BiH nastave da realizuju brojne programe podrške, kao i na nastavak saradnje i političkog dijaloga u ovako visokim formatima.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Član Komisije Jasmin Imamović na konferenciji istakao je da nova komisija saziva Parlamentarne BiH i komisija oba doma (Predstavničkog doma i Doma naroda), s ciljem da se informišu od institucija nadležnih za odbranu i sigurnost, saslušaju izvještaje, te da se konsultuju oko narednih pravaca djelovanja u vršenju dužnosti parlamentarnog nadzora u oblasti odbrane i sigurnosti.

Radovan Kovačević (SNSD), član Komisije istakao je da su imali sastanak sa komitetom NATO-a za partnerstvo i kooperativnu bezbjednost, kada je naglasio da BiH više ne prejudicira članstvo i da jedino postoji saradnja sa NATO-om.

"Komisija koja je ranije nosila naziv Komisija za NATO integracije na osnovu toga promijenila je ime u Komisija za saradnju sa NATO-om. Želim da kažem da mi je žao što se danas nije odazvao na konferenciju ministar odbrane Helez. Ja bih prvi imao dosta  toga da mu kažem. Za razliku od mene ili kolega parlamentaraca koji imamo legitimitet samo iz jedinice odakle smo izabrani (mene su birali građani RS), dok su ministra Heleza birali i građani RS-a i Federacije BiH i kao takav ako ima minimum političke pristojnosti trebao da zastupa interese svih građana BiH", istakao je Kovačević i dodao:

Zukan Helez se sastao sa američkim admiralom Stuartom Munschem: O čemu su razgovarali?

Zukan Helez se sastao sa američkim admiralom Stuartom Munschem: O čemu su razgovarali?

"Vidimo kako Helez govori da je BiH sve bliže NATO-u iako zvanična politika BiH nije članstvo u NATO-u, nego da se članstvo ne prejudicira. Zamislite da se svi u Savjetu ministara ponašaju kao Helez pa kada bi Košarac gledao da se izvozi meso samo iz RS-a ili kada bi ministar finansija brinuo samo i finansijskim interesima RS-a. To nije način na koji trebamo raditi u BiH. BiH može funkcionisati samo na osnovu kompromisa", istakao je Radovan Kovačević.

Riječ je dao i Kemal Ademović (NiP), član Komisije navodeći da su direktori agencija za provođenje sigurnosti podnijeli skraćene izvještaje o tome šta je urađeno, koji su to problemi, smještajni kapaciteti i sve ostalo sa čime se susreću prilikom izvršavanje svoje misije.

"Povećanje budžeta na nivou Bosne i Hercegovine od 20 posto stabilizovalo rad ovih agencija pa i Ministarstva odbrane jer su povećane plate pripadnika, što je bio jedan od gorućih problema. Kada je u pitanju ovo što je pomenuo Kovačević, vezano za NATO put BiH jeste činjenica da smo mi pridružena članica Parlamentarne skupštine NATO-a i ja sam predsjedavajući delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO saveza. Bili smo na 69. proljetnom zasjedanju. Dobra je klima i povratna atmosfera prema BiH.

Denis Zvizdić kategoričan: "Država se neće zaduživati da bi pomogla Dodiku da vrati dug"

Denis Zvizdić kategoričan: "Država se neće zaduživati da bi pomogla Dodiku da vrati dug"

BiH je na putu prema partnerstvu za mir i ispunjavanju partnerskih reformi. Konačna odluka o pristupanju NATO-u donijet će organi na nivou BiH, u konačnici i građani na referendumu kao što su to radile neke evropske zemlje. Poručujem da ćemo tražiti kompromis, dogovor i da dođemo do najboljih rješenja za BiH", poručio je Ademović.

Kovačević je naknadno replicirao dodajući da ni u Dejtonu ni Ustavu ne postoji PIC.

"Mi smo iz RS spremni napraviti već sutra s predstavnicima FBiH sporazum. Za nas bi bilo poniženje da nam bilo kakva PIC dostavlja bilo kakve materijale, to je nedopustivo. S perspektive RS imovina pripada RS-u, sve što je dobro RS zauvijek će pripadati RS-u. To je crvena linija. Ako neko baš insistira da se BiH razbija onda ih pozivam da idu tom pravcu", rekao je Kovačević.

Odgovorio je Ademović, i to riječima: "Ustavni sud je donio presude o državnoj imovini, a taj sud je ustavna kategorija. Ako već govorimo da poštujemo Dejton, onda su Ustavni sud i visoki predstavnik upravo to. Ne bih ulazio u dalju polemiku, a najbolje da se o toj temi donese zakon u državnom Parlamentu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije