Zukan Helez se sastao sa američkim admiralom Stuartom Munschem: O čemu su razgovarali?

1
Radiosarajevo.ba
Zukan Helez se sastao sa američkim admiralom Stuartom Munschem: O čemu su razgovarali?
Foto: MO BiH / Helez na sastanku u OSBiH

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, u  petak 2. juni 2023. godine, u službeni je posjet primio komandanta Zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a (JFC) sa sjedištem u Napulju američkog admirala Stuarta Munscha.

Sastanku su prisustvovali i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba te ostali saradnici. Sagovornici su razgovarali o aktivnostima i planovima razvoja Oružanih snaga BiH, suradnji sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO), kao i sigurnosnoj situaciji u Europi. 

Ministar Helez je istaknuo izvrsnu saradnju s MO i OS BiH s NATO Štabom Sarajevo. On je upoznao admirala Munscha s činjenicom da je vojni budžet BiH po prvi put povećan za 28 posto, što je iskorišteno za poboljšanje statusa pripadnika OS BiH. Naglasio je i prioritete u provedbi Programa reformi BiH i Pregleda odbrane BiH. Posebno se osvrnuo na činjenicu da, nakon jednogodišnjeg zastoja u odlučivanju, OS BiH nastavljaju sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama u Kongu, Maliju i Srednjoafričkoj republici te da su pokrenute inicijative prema Predsjedništvu BiH za proširenje doprinosa BiH u misijama UN-a i NATO-a,

Dženad Džino objavio fotografiju sa bh. planine: Prirodni fenomen koji se zaista rijetko viđa

Dženad Džino objavio fotografiju sa bh. planine: Prirodni fenomen koji se zaista rijetko viđa

Zamjenik ministra obrane BiH Goganović također se pohvalno izrazio o suradnji BiH sa NATO-om, te naglasio da je ta suradnja u funkciji mira i stabilnosti. On je izrazio očekivanje da će se u najkraćem roku oformiti novi saziv Povjerenstva za suradnju s NATO-m, u kojem će zamjenik ministra Goganović imao dužnost potpredsjednika. Naglasio je uvjerenje da će Povjerenstvo raditi na obostrano zadovoljstvo i BiH i NATO-saveza.     

Vježba 'Trenutni odgovor 23': "Stepen interoperabilnosti sa NATO-om je svakim danom sve veći"

Vježba 'Trenutni odgovor 23': "Stepen interoperabilnosti sa NATO-om je svakim danom sve veći"

Kao zapovjednik južnog krila NATO-a admiral Munsch je naglasio da sigurnosni izazovi u Europi zahtjevaju jačanje odbrambenih kapaciteta te izrazio važnost dalje podrške razvoju OS BiH. U tom pogledu istaknuo je kako će tome pomoći NATO-ova inicijativa za jačanje sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta BiH, aktivnosti u okviru NATO-ovog programa Partnerstva za mir, kao i dalje sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama.

Nakon sastanka u Ministarstvu odbrane BiH, admiral Munsch je posjetio i Zajednički štab Oružanih snaga BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije