Oružane snage BiH dobijaju nove moderne uniforme: Ministar Helez tvrdi da su najbolje u regiji

3
Radiosarajevo.ba
Oružane snage BiH dobijaju nove moderne uniforme: Ministar Helez tvrdi da su najbolje u regiji
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Zukan Helez posjetio kompaniju koja pravi nove uniforme za OS BiH

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno s načelnikom Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem, u utorak 4. jula 2023. godine, službeno je posjetio proizvodnu liniju za izradu novih vojničkih uniformi za OS BiH u Tešnju.

Ministar Helez i general Mašović obišli su poduzeće za proizvodnju kožne i tekstilne odjeće Koteks d.o.o u Tešnju, kako bi se uvjerili o tijeku izrade novih odora za OS BiH. Radi se o prvoj seriji od 1.700 kompleta novih vojničkih uniformi, koji bi trebali biti isporučeni ovog ljeta.

Nakon dvogodišnjeg programa istraživanja i ispitivanja te odabrane potpuno nove tkanine i originalne maskirne sheme s karakteristikama bosanskohercegovačkog podneblja, ugovor za prvu seriju s poduzećem Koteks d.o.o. potpisan je u martu ove godine, u vrijednosti od 1,5 miliona konvertibilnih maraka, s uračunatim porezom na dodanu vrijednost.

Sabina Ćudić: Dodik nikada nijedan dio BiH neće uvesti u Europsku uniju

Sabina Ćudić: Dodik nikada nijedan dio BiH neće uvesti u Europsku uniju

Domaćin posjeta bila je direktorica poduzeća Koteks d.o.o. Adisa Karahodžić, koja je izrazila zadovoljstvo procesom izrade nove odore OS BiH. Ministar Helez je posebno bio ponosan na vrhunski kvalitet materijala i zaštitnih svojstava nove uniformi.

"Učinili smo sve da se pazi i na najmanji detalj te da pripadnik Oružanih snaga BiH dobije uniformu kakvu i zaslužuje, najbolju i najkvalitetniju u regiji", istaknuo je ministar obrane Zukan Helez.

Zukan Helez posjetio kompaniju koja pravi nove uniforme za OS BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH: Zukan Helez posjetio kompaniju koja pravi nove uniforme za OS BiH

General Mašović je posebno naglasio važnost stalne kontrole kvaliteta u izradi vojničkih uniformi.

Na sastanku su nazočili i predstavnici hrvatske kompanije Čateks iz Čakovca, koja je proizvođač materijala za novu uniformu.

U pratnji ministra Heleza i generala Mašovića bili su načelnik Uprave za logistiku Zajedničkog stožera OS BiH brigadir Nebojša Bošnjak i zapovjednik Zapovjedništva logistike OS BiH brigadir Ernes Heleg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije