Slučaj iz BiH zvuči skoro pa nevjerovatno: Ovo je vrhunac izbornih malverzacija

2
Radiosarajevo.ba
Slučaj iz BiH zvuči skoro pa nevjerovatno: Ovo je vrhunac izbornih malverzacija
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" posmatra današnje ponovljene izbore na jednom biračkom mjestu u Bosanskom  Novom (RS). Riječ je o biračkom mjestu 007B040 (Suhača).

CIK BiH je na ovom biračkom mjestu poništila izbore zbog problema i prekida glasanja na izborni dan 15.11.2020. godine, te utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora.

Posmatrač Koalicije “Pod lupom” izvijestio je da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na ovom biračkom mjestu skoro 400 glasačkih listića za obje izborne utrke (načelnik i skupština opštine) bio unaprijed označen.

Obaviještena je opštinska izborna komisija, Centralna izborna komisija i nadležna policijska uprava, a o uočenom je načinjen zapisnik.

"Zvuči skoro pa nevjerovatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje danas u BiH i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i posmatrača neko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova. Koalicija „Pod lupom“ alarmira izbornu administraciju, posebno na lokalnom nivou, da ne smije biti saučesnik izbornih nepravilnosti i pokušavati iste ublažiti ili prikriti. Za navedeno krivično djelo neko mora odgovarati a sankcija mora biti proporcionalna navedenoj nepravilnosti te sudionici i nalogodavci najoštrije kažnjeni", navode iz Kolacije "Pod lupom".  

Koalicija „Pod lupom“ će zahtijevati ponovno brojanje glasova sa svih biračkih mjesta u ovoj općini zbog ranije uočenih nepravilnosti počinjenih od strane Opštinske izborne komisije i biračkih odbora na redovnim lokalnim izborima održanim 15.11.2020. godine.

Biračko mjesto je otvoreno za glasanje oko 08:15, a prema informacijama kojima Koalicija „Pod lupom“ raspolaže, nakon utvrđivanja rezultata od strane biračkog odbora, sav izborni material će biti otpremljen direktno u Glavni centar za brojanje u Sarajevu. Koalicija „Pod lupom“ će nastaviti posmatrati današnje izbore na ovom biračkom mjestu do okončanja svih procesa i redovno će informisati javnost o svim uočenim nepravilnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije