Svi detalji o slučaju Memić: Zašto je Muriz u sudnici uzviknuo 'ovo je sramota!'

F. Z.
Svi detalji o slučaju Memić: Zašto je Muriz u sudnici uzviknuo 'ovo je sramota!'
Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba / Sa današnjeg izricanja presude

Sjednica Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine po apelaciji Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću koju je u julu 2018. godine izrekao Kantonalni sud u Sarajevu održana je danas u prijestolnici Bosne i Hercegovine.

Ipak, presudu nismo saznali, ona će najvjerovatnije biti donesena u roku od 15 dana.

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Seferovića za saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom u kojoj je prema navodima Tužilaštva poginuo Dženan Memić. Kantonalni sud utvrdio je u presudi da nema dokaza koji ukazuju da je došlo do saobraćajne nesreće u noći osmog februara 2016. godine u Velikoj aleji kada je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima Dženan Memić zadobio povrede opasne po život. Preminuo je sedam dana kasnije na KCUS-u.

Sa današnjeg izricanja presude - undefined

Porodica Memić je od početka suđenja Seferovićima tvrdila kako je u pitanju montiran proces i kako se štite prave ubice Dženana Memića. Slučaj ubistva Dženana Memića došao je i do Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a otac ubijenog mladića - Muriz Memić u više navrata je dao iskaz u Tužilaštvu BiH.

Tokom procesa u Kantonalnom sudu Bosne i Hercegovine utvrđeno je kako uviđajem nije pronađena kontakt tačka između vozila i pješaka, a doktor Alija Čeljo je potvrdio da povreda na Dženanovoj glavi nije mogla nastati od udara vozila.

Današnjom sjednicom je predsjedavao sudija Slavko Marić, a ispred Tužilaštva Federacije BiH govorio je Vlado Mišković, federalni tužitelj protiv kojeg je advokat porodice Memić Ifet Feraget podnio krivičnu prijavu. Na ročištu su se pojavili i Ljubo i Bekrija Seferović, a njihov zastupnik je Rusmir Karkin.

Tužitelj je rekao kako optužba ostaje pri stavu Kantonalnog Suda Bosne i Hercegovine da se presuda poništi i vrati na prvostepeno postupanje. Tužilaštvo je svoj zahtjev za poništavanje baziralo na priznanju Seferovića za koje odbrana kaže da je, što pokazuje tonski zapis uviđaja, iznuđeno od strane Tužilaštva, odnosno da je tužilac navodio Ljubu i Vasviju Seferović na iskaz.

"Mogu se ja kontrolisati, ja sam rekao to svjesno i pod kontrolom. I ponavljam to. Sva bijeda profesije koja se zove pravosuđe mogla se vidjeti danas ovdje kroz izlaganje Miškovića, ne mogu ga nazvati kolegom. Protiv njega sam podnio krivičnu prijavu iz razloga što sam potpuno siguran da je on od samog početka uključen u montiranje optužbe. On je bio jedan od federalnih tužilaca koji je provodio kontrolu rada Tužilaštva KS.

Problem je što se Vrhovni sud može baviti samo pravom, što materijalnim, što procesnim. Činjenicama se ne može baviti. To bi mogao tek kada bi se otvorio pretres. Svaki Miškovićev navod je lažan. Jedino tačno što je rekao je da je tužilac 40 godina", rekao je Feraget nakon sjednice.

Najvažnije uporište Tužilaštva je iskaz Ljube Seferovića koji je u tri navrata priznao krivično djelo, rekao je na početku obraćanja tužilac Mišković. Feraget kaže kako je Kantonalni sud na 200 strana obrazložio zašto to priznanje nije valjano. Govorio je tužilac Mišković i o iskazima Vasvije Seferović i Rizvanović Ane koje su tvrdile da je Ljubo Seferović počinio saobraćajnu nesreću, odnosno da je udario pješake.

"Nijedan dokaz ne potvrđuje izjavu Ljube Seferovića, a predstavljeni su i obrazloženi na 200 strana. Vasvija Seferović je dala iskaz koji je frapantan, a to je da je da je Dženana Ljubo udario šipkom u glavu. Ni za to nema dokaza. Ostali svjedoci na koje se poziva Vlado Mišković, a ja ga pozivam da pročita moju završu riječ i neka vidi da je jedan te isti svjedok, Vehbija Seferović istovremeno bio u tri auta. Neka ne spominje ni Rizvanović Anu, jer nema pojma o tome o čemu je govorio", istaknuo je Feraget.

Sa današnjeg izricanja presude - undefined

Tužilac je navodio i dokaze vještačenja, pronađene dijelove stakla od fara, kao i snimke s kuvajtske rezidencije. Rekao je da su na komadima pronađeni i tragovi krvi Alise Mutap.

"Što se tiče vještačenja koje navodi kao dokaze, pa to je sramno. Smajić Nijaz je vještačio dijelove fara koji su podmetnuti. Mi znamo ko ih je podmetnuo. Pa od šest komada stakla nastalo je 83 komada stakla. To je nekome trebalo, da malo promiješa te komade stakla. Zelena boja koju spominje Mišković je nestala iz FUP-a. Nje nema. Nema je jer bi potvrdila novim vještačenjem da ta boja ne potiče ni od bordo kombija koji je zelene boje, kao ni od vozila Clio. Dokaz je uništen", rekao je Feraget.

Feraget ističe i kako je nestao snimak sa džamije koji tačno potvrđuje kada su došli Dženan Memić i Alisa Mutap na Veliku aleju.

"Taj dokaz nije korišten, nalazi se u Tužilaštvu KS. Što se tiče tragova krvi, pa to je najlakše podmetnuti. Mišković nije rekao da se povrede Dženana Memića nikako ne mogu dovesti u vezu s oštećenjima na kombiju. Nije spomenuo da oštećenja na kombiju ne mogu ama baš nikako nastati udarom pješaka. Govorio je o vještačenju sudskog vještaka saobraćajne struke čije ja nikako ne spominjem više (Ševal Kovačević op. a.), a koji je sačinio lažni, a ne cjeloviti nalaz. Dakle sačinio je lažan cjeloviti nalaz. Mutap Alisa je izašla iz gabarita vozila, a Dženan nije i bili su zaljubljeni. Ševal Kovačević je nalaz dakle napravio na osnovu dokaza nego na osnovu izmišljenih podataka, a to je krivično djelo", rekao je Feraget.

Tužilac je rekao i da je odjeća Dženana Memića bila u kontaktu sa retrovizorom, ali je Feraget rekao kako to nije tačno.

"Odjeća Dženana Memića nema ni tragova primarnog, ni sekundarnog, ni tercijarnog kontakta. Niti jednog. I to je laž Miškovića. Žujo Hamza. Od Miškovića smo čuli da je kombi tup. Još je neko tup Miškoviću, još je neko dobro tup. Asmir i Admir Gadžo čuli su metalni zvonki udar. Dakle nisu čuli nikakav udar koji bi asocirao na pješaka. Sve je ovo podmetnuto", rekao je Feraget.

Tužilac se osvrnuo i na nalaz doktora Kučukalića koji je istaknuo da Alisa Mutap nije imala amneziju, odnosno da nije doživjela potres mozga. Tužilac je govorio o potresu mozga i posljedicama koje on ostavi na pamćenje.

"Nije bilo dokaza da je Alisa Mutap imala potres mozga. Dakle potres mozga je izmišljen. Tim vještaka koji je utvrdio da ima potres mozga će morati odgovarati. Ne možete to tvrditi ako nema medicinskih dokaza da je bio potres mozga. Dakle sve što je rekao danas Mišković ne podudara se sa sadržajem dokaza koje je rekao na pretresu", istaknuo je Feraget.

Dodao je na kraju da vjeruje da će Vrhovni sud odbiti žalbu kantonalnog Tužilaštva, te da ukoliko to ne bude slučaj onda će i Vrhovni sud biti saučesnik u zataškavanju. Smatra da će svaki put Ljubo Seferović biti oslobođen, zbog same sumnje da se uopće dogodila saobraćajna nesreća. Pred sam kraj izlagana tužioca Miškovića, koji je rekao da je Dženan Memić bio mladalački zanesen, Muriz Memić je uzviknuo "Ovo je sramota", a isto je ponovio i Ifet Feraget. Obrazložio je i zašto je to uradio.

"Zasmetao mi je Vlado Mišković protiv kojeg je podnesena i krivična prijava. Njegovo obrazlaganje žalbe da je Dženan bio mladalački zanesen, a to je izjava Ševala Kovačevića. Vidite kakva je to mafija. Ovo su neljudi. I Vlado Mišković i Tihomir Jurko i Dalida Burzić. Ne znam zbog čega im treba ova žalba? Pored svih dokaza meni je ostalo da vjerujem da će biti donesena ispravna odluka. Pozivam državno tužilaštvo da danas otvori istragu protiv Burizić, Jurke, Miškovića, svih policajaca i komesara. Čekam odluku, a onda ću najaviti proteste.

Mišković je naveo i jedan novi iskaz, a to je da je Alisa Mutap rekla "auto, svjetlo, auto", a Memić kaže kako je to laž.

"On je jedan lažov koji je meni lagao kada smo bili u kantonalnom Tužilaštvu. On je meni rekao tada, 'hajmo se kladiti da su Romi ovo uradili'. Čovjek bi se kladio sa mnom. On 40 godina laže narod", smatra Memić i dodaje kako to Alisa nikada nigdje nije izjavila.

Advokat Ljube i Bekrije Seferovića - Rusmir Karkin istaknuo je kako je odbrana na svako vještačenje Tužilaštva odgovorila svojim vještačenjem i dobila potpuno različite nalaze, zbog čega je Kantonalni sud donio odluku o oslobađanju Seferovića.

"Mi smo opet insistirali od Suda da se koristi zdrav razum. Da se logički posmatraju i ocjenjuju prikupljeni dokazi. Odbrana je uz oštećenu porodicu uspjela dokazati da je Tužilaštvo nizom nezakonitih radnji došlo do podizanja optužnice protiv ljudi koji apsolutno nemaju nikakve veze s ovim predmetom, niti je ova pravna kvalifikacija moguća cijeneći dokaze koje je ponudilo Tužilaštvo, potvrđenom optužnicom. Odbrana je na svako vještačenje Tužilaštva tokom postupka provelo svoje vještačenje.

Dobili smo potpuno suprotne nalaze tužilačkih vještaka i zbog toga je Sud donio jedinu moguću i zakonitu situaciju da Bekrija i Ljubo Seferović budu oslobođeni. U ovom predmetu ima sasvim dovoljno dokaza da se istraga vodi za drugu pravnu kvalifikaciju, odnosno evidentno je da je Dženan Memić ubijen, odnosno da nije poginuo u saobraćajnoj nesreći. Nada se da će ovaj Sud iz svih dosadašnjih navoda, odbiti zahtjev Tužilaštva i da će potvrditi prvostepenu presudu", rekao je Karkin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije