Ko je čovjek koji dolazi zavesti red u pravosuđe Bosne i Hercegovine

F. Z.
Ko je čovjek koji dolazi zavesti red u pravosuđe Bosne i Hercegovine
Foto: EPA / Reinhardt Priebe

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn sastao se u četvrtak s majkom Davida Dragičevića, Suzanom Radanović, i ocem Dženana Memića, Murizom Memićem.

Razgovor su obavili u prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu, a između ostalog bilo je riječi o vođenju istraga u slučajevima stradanja dvojice mladića. Nakon sastanka Hahn je napisao na svom Twitter nalogu kako je susret s roditeljima bio jako emotivan.

"Neprihvatljivo je da su počinitelji još uvijek nekažnjeni", istaknuo je Hahn.

Zbog toga će Hahn u Bosnu i Hercegovinu poslati specijalnog istražitelja, eksperta za pravosuđe koji će voditi istragu u ovim slučajevima.

"Na osnovu njegove ocjene i ocjene kolega očekujemo izvještaj koji će navesti konkretne mjere koje treba preduzeti. Ova dva slučaja su prilika da se kroz konkretne slučajeve utvrde propusti u pravosuđu", poručio je Hahn.

Sada se postavlja pitanje ko je ekspert koji će secirati pravosuđe Bosne i Hercegovine. Pravosuđe koje je na udaru silnih kritika sa praktično svih mogućih strana. Njegovo ime je Reinhard Priebe i rođen je u Njemačkoj. Četiri godine nakon što je završen Drugi svjetski rat Priebe je rođen u Lubecku, luci koja je smještena na rijeci Trave i jedna je od najvećih luka u Njemačkoj. Dolazi iz advokatske porodice s obzirom na to da mu je i otac (umro 1957) bio ugledni advokat iz Lubecka.

Osim što dolazi iz "pravične" porodice Priebe je i dijete porodice koja je u Njemačkoj (!) poznata po svom dobrotvornom (humanitarnom) radu. Njegova majka Theresia Priebe, ginekologinj (brat Hans-Joachim Priebe je anesteziolog i emeritus) je dobitnica medalje društva Lubecka za dobrotvorni rad. Dodjeljuje se još od 1832. godine kako bi se odlikovali i nagradili ljudi koji spašavaju živote. Te 1987. godine završila je u rukama porodice Priebe, tačnije Theresie Priebe.

I dok je Hans-Joachim mlađi krenuo majčinim stopama u polje medicine, Reinhard je upisao Pravni fakultet u Hamburgu i Freiburgu. Diplomirao je 1972. godine, a prvi i drugi državni pravosudni ispit položio je do 1976. godine. Doktorat je pisao na temu Europskog prva. U grad Mercedesa preselio se 1977. godine, a na poziciji sudije u Stuttgartu zadržao se do 1984. godine.

Reinhardt Priebe - undefined

Kada se u Sarajevu "skupio čitav svijet" (1984) Priebe je pristupio Europskoj komisiji, a bio je specijaliziran za izradu poljoprivrednog prava, uvođenje strategija i zakona. Od asistenta zamjenika generalnog direktora došao je pozicije šefa jedinice poljoprivrednog prava u Europskoj komisiji. Proveo je reforme u poljoprivredi Europske unije, a budžet za implementaciju novih zakona iznosio je vrtoglavih 2.5 milijardi eura (1994-1997). Bio je na čelu Odsjeka za poljoprivredu u trenutku kada je provedena najveća reforma ove grane privrede u Europskoj uniji.

Bio je i direktor generalne direkcije Zapadnog Balkana za vanjske odnose, kao i direktor Zapadnog Balkana Generalne direkcije za proširenje (2001-2006). Radio je i u Generalnoj direkciji za Pomorstvo i ribarstvo (2006-2009), a potom mu je Europska unija povjerila zadatak direktora Generalne direkcije Unutrašnjih poslova, a zadatak mu je bio da provede strategiju unutrašnje sigurnosti i poboljša saradnju pravosuđa i policije u slučajevima krivičnog zakona u Europskoj uniji. Radio je na prevenciji terorizma, kriminala, korupcije...

Od 2015. godine član je Savjetodavnog odbora Transparency Internationala Europske unije u Briselu. Na čelo radne grupe viših eksperata koji su bili zaduženi da ispitaju vladavinu prava u Makedoniji (danas Sjeverna Makedonija) došao je 2015. godine. Indikativno ili ne, te 2015. godine na mjesto tužiteljice u Makedoniji došla je Fatima Fetai i vrlo brzo postala zvijezda i jedan od omiljenih "likova" u društvenom životu ove bivše jugoslavenske republike.

Fatime Fetai - undefined
Fatime Fetai

Ova, tada 31-godišnjakinja u novembru je postala dio tima Specijalnog tužilaštva u Makedoniji. Već 12. februara pokrenuta je istraga protiv bivše ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i bivšeg ministra za saobraćaj i veze Mileta Janakievskog i još nekoliko osoba za zločinačko udruživanje kako bi lažirali izbore 2012. godine. Nastavila je u istom ritmu, a 2017. godine bivši premijer Nikola Gruevski bio je prvoosumnjičeni za malverzacije teške 160 miliona eura. Pobjegao je iz Makedonije, trenutno se nalazi u Budimpešti, a Mađarska ne reaguje na potjernicu koju je za njim raspisala Makedonija.

Priebe dolazi da napravi isto što je napravio u Makedoniji. I nema sumnje da će to i napraviti ukoliko je to cilj Europske unije. Potrebna mu je samo jedna bosanska, a može i hercegovačka - Fatime Fetai koja se ne boji i Sud koji nije pod utjecajem politike. Uskoro bi mogli i vidjeti plodove njegovog rada. Slučajevi Dragičević i Memić upravo bi mogli poslužiti kao savršen "trening" za uspostavu vladavine prava u Bosni i Hercegovini i otkrivanje svih mana pravosuđa koje su itekako vidljive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije