Vranić: Ulazimo u treći val. Bolnički kapaciteti su popunjeni, bit će još gore

9
Radiosarajevo.ba
Vranić: Ulazimo u treći val. Bolnički kapaciteti su popunjeni, bit će još gore
Foto: Printscreen / Haris Vranić

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Kantona Sarajevo Haris Vranić održao je konferenciju za novinare u vezi epidemološke situacije u ovom kantonu.

Vranić je naveo da podaci pokazuju da se ulazi u treći val koronavirusa.

"Želim zamoliti građane da se uključe u borbu protiv COVID-a sa nama koji držimo situaciju pod kontrolom. Nema mjesta panici, ali ima ozbiljnosti. U Općoj bolnici 127 pacijenata je smiješteno, a kapacitet je 104 kreveta. U KCUS-u imamo 144 bolesnika smješteno, od toga je devet na respiratoru. Prema ovim podacima, kapaciteti Opće bolnice su popunjeni, tako da će KCUS morati preuzeti ostale pacijente", rekao je Vranić.

Dalje je naveo:

"Alarmanti su podaci, došli smo do skoro 5000 umrlih u BiH, pokazuje se da imamo veliki problem. Medicinski radnici su na izmaku snaga, nažalost su neki i preminuli od posljedica COVID-a. Postavlja se i pitanje brige za bolničke kapacitete. Apeliramo na građane da se pridržavaju epidemoloških mjera jer se tako samo mogu smanjiti kapaciteti", rekao je Vranić.

Poručio je i sljedeće:

"Bit će još gore ako se ne budemo pridržavali mjera. Bolnički kapaciteti će biti popunjeni. Ako je građanima dosadilo, zamislite kako je zdravstvenim radnicima. Kada ljudi počnu po parkovima ležati, tražit će se spas. Ne znam više, to su tri, četiri mjere. Izdržite, Vlada KS-a radi na nabavci vakcina", poručio je Vranić.

Smatra da nema opravdanja za objekte koji imaju dovoljnu kvadraturu da ne poštuju mjere.

"Ove mjere kada bi se poštovale, vjerujem da ne bi bio ovakav skok", smatra ministar Vranić.

Najavio je i pojačanu inspekciju u tramvajima - od broja putnika do nošenja maski.

"Izdali smo naredbu da se obilježe mjera ponovo na kojima se može sjediti. Pojačana inspekcija će biti u vozilima gradskog prijevoza", rekao je Vranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije