Vojin Mijatović: 'Osmorka' je od danas 'sedmorka', hitno krećemo u formiranje Vlade FBiH

7
A. S.
Vojin Mijatović: 'Osmorka' je od danas 'sedmorka', hitno krećemo u formiranje Vlade FBiH
Foto: Privatni album / Vojin Mijatović

Sastanak kolegija Predsjedništva SDP-a BiH trajao je dva sata, a najvažnije odluka je da je od danas 'osmorka' - 'sedmorka'.

To je potvrdio Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, koji je za Radioarajevo.ba kazao da je SDP BiH donio tri važna zaključka.

"Prvi zaključak je da smo od sutra ujutro dali nalog kantonalnim organizacijama da krenu u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama. To se posebno odnosi na Sarajevo, te Tuzlanski i Unsko-sanski kanton", priča nam je Mijatović.

Predstavnički dom PFBiH usvojio amandmane Osmorke i HDZ-a nakon što ih je Vlada odbila

Predstavnički dom PFBiH usvojio amandmane Osmorke i HDZ-a nakon što ih je Vlada odbila

Drugi zaključak Predsjedništva SDP-a BiH je da stranka od utorka kreće u hitno formiranje Vlade Federacije BiH.

"Podržat ćemo imenovanja samo za one institucije nužne za funkcioniranje BiH. Što se nas tiče, od danas 'osmorka'je 'sedmorka'. Prioritet našeg djelovanja je formiranje Vlade FBiH i dok se ne formira Vlada FBiH značajno će se usporiti procesi imenovanja na državnom nivou. Kadrovi SDP-a u Vijeću ministara će omogućiti imenovanje samo onih neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH", istakao je Mijatović.

/ Anketa

Za kojeg novog ministra u Vijeću ministara BiH smatrate da će najbolje raditi u interesu države?
Rezultati

Zatim je naglasio - treći zaključak:

"Treći zaključak, jednako važan kao i prethodna dva je da smo donijeli odluku da Za nove generacije (ZNG) za nas više ne postoji", otkrio je Mijatović.

Najavio je da će u utorak, 31. januara, održati sastanak sa partnerima kako bi pokušali postići dogovor o procesima formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i u kantonima.

"O tome će nešto više govoriti predsjednik stranke Nermin Nikšić. Ono što ja mogu kazati, prioritet SDP-a ostaje formiranje federalne Vlade", podvukao je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, za portal Radiosarajevo.ba, koji je naglasio da je uvijek bio optimista i da je takav ostao i nakon damnašnjeg kolegija Predsjedništva SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije