'Osmorka' mjesto potpredsjednika FBiH daje SDA

4
Radiosarajevo.ba
'Osmorka' mjesto potpredsjednika FBiH daje SDA
Foto: AA / Zgrada Vlade FBiH

S obzirom na to da SDA i DF imaju 13 od ukupno 23 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, izvjesno je da će stranke "osmorke" podržati Refika Lendu iz SDA za potpredsjednika Federacije BiH, na kojem će, kako kažu, biti sva odgovornost u vezi sa formiranjem novog sastava Vlade FBiH.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, nakon sastanka dijela stranaka koje će formirati vlasti na nivou BiH i FBiH, rekao je da SDA ima većinu i da će podržati njihov prijedlog.

"Federacija ima zaplet zbog izmjena Izbornog zakona visokog predstavnika. 'Osmorka' ostaje u punom kapacitetu  na tom nivou i očekujemo sastanke sa HDZ-om i tom koalicijom kako bismo precizirali detalje kako bismo uspostavili vlast. SDA je opredjeljenja za blokade, a mi za funkcionisanje, i nadam se da će razum prevladati. Ne zagovaram da blokiramo njihov izbor iako su te ruke pokradene i tu apelujem na Tužilaštvo.

Entitet RS ponovo u problemima, otpušteno oko 300 radnika: "Ovako tešku situaciju nikad nismo imali"

Entitet RS ponovo u problemima, otpušteno oko 300 radnika: "Ovako tešku situaciju nikad nismo imali"

Zašto je dr. Melika Mahmutbegović povukla kandidaturu za (pot)predsjendicu FBiH?

Zašto je dr. Melika Mahmutbegović povukla kandidaturu za (pot)predsjendicu FBiH?

Formalno je tamo 13 ljudi i legitimni su, i prijedlog koji dođe iz SDA treba podržati i vidjeti da li će oni podržati ovu vladu. Ako on odluči da ovakvu Vladu i Novalića (Fadil Novalić, aktuelni premijer FBiH) pokuša ostaviti naredni neki period, na njega treba sručiti odgovornost zastoja u važnim reformskim procesima", rekao je Konaković.

Inače, predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH ključni su za izbor nove Vlade Federacije BiH s obzirom na to da oni potpisuju prijedlog za mandatara, i u slučaju da SDA dobije potpredsjednika FBiH, moraće podržati formiranje nove Vlade FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem iz SDP-a.

Za razliku od Federacije BiH, formiranje vlasti na nivou BiH ide nešto bržim tempom, ali tu je problem što se "osmorka" osula na "šestorku", a u javnost sve češće isplivavaju podjele unutar ovog bloka koji su napustili SBiH i NES.

Nakon sastanka "šestorke" održanog u petak i sam Edin Forto, predsjednik Naše stranke i budući ministar transporta i komunikacija, rekao je da među strankama ima neslaganja te da se u javnosti stvara slika kako se raspoređuju fotelje.

Još ranije pojedinci iz Naše stranke iznosili su određene kritike u vezi sa kadrovskom politikom, pišu Nezavisne.

I Zlatko Miletić iz Stranke za nove generacije, koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, iznio je niz kritika na račun Naše stranke, NiP-a i SDP-a, na šta mu je Forto rekao da u javnosti ne bi trebalo tako da nastupa te da je imao sve informacije koje su mu prezentovane na sastanku.

"Ima puno operativnih stvari pred nama i mislim da će sve biti OK. Činjenica je da Naša stranka ima jako puno jakih individua i mi se ponosimo time. Ne pada mi na pamet govoriti bilo kome šta mora da misli, svi imaju pravo na mišljenje, otvoreni smo. Ono što je najvažnije jeste da organi stranke funkcionišu i da sve odluke donosimo kolektivno, većinskim glasanjem kao u svim normalnim organizacijama", rekao je Forto.

Problemi u Našoj stranci kulminirali su zbog izbora ministara u Vijeće ministara BiH jer su u ovom trenutku Sabina Čudić i Damir Arnaut iz Naše stranke nezadovoljni izborom Konakovića na mjesto ministra spoljnih poslova, a zanimljivo je da su se na toj poziciji vidjeli i Čudićeva i Arnaut.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije