Vlada odlučila: U Sarajevu će biti posađeno najmanje pola miliona sadnica drveća

8
Vlada KS
Vlada odlučila: U Sarajevu će biti posađeno najmanje pola miliona sadnica drveća
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Na inicijativu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Vlada KS je danas usvojila Odluku za realizaciju akcije masovnog pošumljavanja na širem području Kantona Sarajevo.

Na istoj sjednici Vlada je usvojila i Odluku o imenovanju članova Organizacionog odbora koji će u narednom periodu raditi na pripremi i realizaciji svih planiranih aktivnosti u okviru ove akcije, a kojeg čine predstavnici resornih ministarstava, kantonalnih preduzeća, udruženja poslodavaca i inžinjera i tehničara šumarstva.

Akcija pošumljavanja planirana je u dvije faze, i to jesenja i proljetna, a u okviru njih je planirano zasađivanje najmanje 500.000 sadnica različitih kultura drveta.

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stiže osjetno zatopljenje i lokalno ljetne temperature

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stiže osjetno zatopljenje i lokalno ljetne temperature

"Živimo vrijeme globalnih klimatskih promjena, povećane emisije štetnih gasova, nestašice vode i drugih ekoloških izazova. Uvažavajući sve navedeno, a posebno značaj šuma, koje upijaju štetne čestice ugljičnih emisija, koje su u Sarajevu posebno izražene u zimskom periodu, te s ciljem očuvanja i unapređenja biodiverziteta šuma, odnosno zaustavljanja gubitka i degradacije šumskih ekosistema, kao i promoviranja njihove obnove, tokom mjeseca novembra planiramo veliku, masovnu akciju pošumljavanja na području Kantona", najavio je ministar privrede Adnan Delić.

Dodao je da ova akcija, osim ekološkog ima i edukativni karakter i buđenje svijesti o važnosti zdrave životne okoline, posebno kod mladih naraštaja.

„Kako bismo pospješili značaj ekološke svijesti kod građana svih starosnih skupina, a posebno mladih, akciju smo planirali realizirati u saradnji s ministarstvima za odgoj i obrazovanje, te za nauku, visoko obrazovanje i mlade, koji će pozvati sve obrazovne ustanove s područja Kantona da nam se pridruže u ovoj akciji. Obzirom da je u novembru i Dan državnosti Bosne i Hercegovine, želja nam je da svi zajedno darujemo našoj domovini sadnice koje će ostati trajno dobro generacijama koje dolaze. Cilj nam je i da na ovaj način obilježimo ovaj značajni datum i dan koji će naša djeca pamtiti“, pojasnio je ministar Delić.

Kako je naveo ministar, deceniju iza nas obilježila su nastojanja da se postigne održivi razvoj šumskog ekosistema, a decenija pred nama u znaku je pokretanja i oživljavanja ovog ekosistema na globalnom svjetskom nivou. Istakao je da svi zajedno moramo uložiti trud kako bismo pronašli odgovore na erozivnu ekološku krizu, posebno zagađenost zraka koja je u Sarajevu iz godine u godinu sve izraženija.

„Moramo sebi postaviti visoke ciljeve i stremiti istinski održivim razvojnim rješenjima. Mi smo mala zemlja, ali imamo veliko šumsko bogatstvo koje je posljednjih sto godina dosta iscrpljeno i ova akcija masovnog pošumljavanja u Kantonu Sarajevo naš je način da damo doprinos obnavljanju šumskog biodiverziteta, ali i unaprijedimo kvalitet životne sredine u našem Kantonu“, kazao je ministar Delić.

Kako bi akcija postigla željeni uspjeh, u organizaciju i realizaciju iste uključit će se, Odlukom Vlade i Udruženje poslodavaca KS, resorna ministarstva, Uprava za šumarstvo, sva kantonalna komunalna javna preduzeća, kao i preduzeća iz resora privrede, te Udruženje šumarskih inžinjera i tehničara Federacije BiH, dok su poziv za učešće dobila i sva planinarska i lovačka udruženja s područja našeg kantona.

Osim toga, poziv je otvoren i za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i druge zainteresovane organizacije i udruženja građana u Bosni i Hercegovini.

Realizator akcije je preduzeće Sarajevo–šume koje je već počelo s pripremom i označavanjem terena za pošumljavanje, kako bi isto bilo efektivno i kvalitetno provedeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije