Sarajevo / Ministar Adnan Delić posjetio kazandžije na Baščaršiji

12. 07. 2021. u 19:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je danas kazandžije iz stare sarajevske zanatske ulice Kazandžiluk, u okviru promocije Programa razvoja male privrede za 2021. godinu.

Posjetu je organizirala Obrtnička komora KS, u okviru koje je ministar Delić obišao svaku radnju pojedinačno, a što je kazandžijama pričinilo posebno zadovoljstvo. Kako je istakao jedan od njih, nekad su i topla riječ i dobra volja znak da će nešto krenuti na bolje.

“Prvo smo Ministarstvo u novoj Vladi KS koje je raspisalo jedan javni poziv, a to je poziv za očuvanje i razvoj tradicionalnih starih zanata koji primarno egzistiraju i posluju na području Baščaršije, a koji su od posebnog privrednog ali i kulturno – historijskog značaja za Kanton Sarajevo i Federaciju Bosne i Hercegovine“, kazao je Delić.

Adnan Delić sa zanatlijama - undefined

Naglasio je i da trenutni Program razvoja male privrede koji Ministarstvo provodi kroz javne pozive, obuhvata i tradicionalne zanate, i to kroz programe edukacije i zapošljavanja u oblasti obrta, odnosno zanata.

Ministar Delić je iskazao nadu prema kojoj očekuje da će se javni poziv za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata uskoro ponoviti, obzirom da su jedna od najugroženijih djelatnosti koje je posebno pogodila pandemija koronavirusa.

Stari zanati to zaslužuju obzirom da su oni naše kulturno – historijsko naslijeđe i mi moramo iznaći način da ih sačuvamo od nestajanja, da zainteresujemo mlade da izuče neki od zanata, kako bi oni nastavili kontinuitet njihovog stoljetnog postojanja u ovom dijelu grada, koji je svojevrstan muzejski kompleks jedne epohe naše zemlje“, istakao je ministar.

U okviru ove posjete, ministar je održao i radni sastanak s predstavnicima Udruženja „Kazandžije“ i tom prilikom upoznao se sa svim izazovima koji svakodnevno tište zanatlije.

Iako je mnogo izazova i teškoća za koje je ministar Delić kazao da će učiniti sve da se oni počnu rješavati, posjeta je protekla u pozitivnom ozračju.

„To su ljudi koji svoj zanat rade s ljubavlju i prenose ga s generacije na generaciju, poneki dugu skoro 200 godina. Svaki od tih radova su, osim materijalno, i duhovno bogatstvo, zbog čega pozivam sve nivoe vlasti da se uključe kako bismo naše kazandžije i njihovu ulicu sačuvali od nestajanja. Ova ulica je pod zaštitom UNESCO-a i to je razlog više da se borimo za njeno očuvanje“, kazao je ministar Delić.

Ovom prilikom, ministar je imao priliku posjetiti i muzej koji se nalazi u okviru jedne radnje u Kazandžiluku, a u kojem se nalaze originalni alati i korito kazandžije, te narodna nošnja i druge tradicionalne vrijednosti iz vremena Osmanskog doba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)