Delić predstavio set javnih poziva, za ovu namjenu izdvojeno više od 5 miliona KM

0
Radiosarajevo.ba
Delić predstavio set javnih poziva, za ovu namjenu izdvojeno više od 5 miliona KM
N.G. /Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić organizirao je danas press konferenciju kako bi novinarima i javnosti predstavio prvi set javnih poziva iz Godišnjeg plana provođenja Programa male privrede za 2021. godinu, koji će danas tokom dana, biti objavljeni na web stranici Ministarstva privrede.

Ministar je naveo da će danas biti objavljen Javni poziv za izbor banaka koje će biti partneri Ministarstva u provođenju jednog od najvažnijih programa iz ovog Godišnjeg plana, koji podrazumijeva stopostotno subvencioniranje kamate od strane Ministarstva.

Ove godine odlučili smo uključiti više od jedne banke, a najviše tri i ovim javnim pozivom za partnere ćemo izabrati do tri banke koje ponude najbolje uslove za plasman kreditne linije uz stopototno subvencioniranje troškova kamate za kredite odobrene subjektima male privrede koji imaju sjedište u Kantonu Sarajevo“, pojasnio je ministar Delić kazavši da je ukupan iznos kreditnih sredstava koji se planira realizirati kroz ovu kreditnu liniju najmanje 90 miliona KM.

Također je istakao da ovaj javni poziv traje najviše mjesec dana i da se ponude banaka otvaraju javno, a potom Ministarstvo privrede potpisuje ugovore s bankama što kreditnu liniju otvara prema privrednicima, tako da mogu aplicirati kod banaka za subvencionirane kredite, i to u najvećem iznosu do milion KM po jednom privrednom subjektu.

Osim javnog poziva za banke, Ministarstvo privrede danas će objaviti i javne pozive za četiri od ukupno jedanaest programa iz Godišnjeg plana za 2021. godinu.

Spremili smo javne pozive za četiri progama koji se odnose na poticaje za zapošljavanje, edukaciju i afirmaciju u oblasti obrtništva i zanata, te u BPO i IT industriji, dvije grane privrede prepoznate kao strateški važne za razvoj poslovnog ambijenta na području Kantona Sarajevo“, istakao je ministar Delić objasnivši ukratko svaki od programa na koje se odnose ovi javni pozivi.

Tako je rečeno da Javni poziv za dostavljanje prijava po osnovu Programa “Poticaj za unaprijeđenje IT poduzetništva u svrhu zapošljavanja” osigurava poduhvat „educiraj i zaposli“ u oblasti IT industrije, a po ovom javnom pozivu jedan subjekt može ostvariti pravo na maksimalan iznos od 70 hiljada KM poticajnih sredstava, a zauzvrat je obavezan zaposliti sedam osoba na period od 12 mjeseci.

Drugi Javni poziv koji se danas objavljuje odnosi se na dostavljanje prijava po osnovu Programa „Poticaj za unapređenje poduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije” i također osigurava poduhvat „educiraj i zaposli“ u oblasti pružanja određenih administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije, a po ovom javnom pozivu jedan subjekt može ostvariti pravo na maksimalan iznos od 35 hiljada KM poticajnih sredstava, dok je obavezan zaposliti pet osoba na period od 12 mjeseci.

Ostala dva javna poziva iz ovog seta odnose se na promociju, afirmaciju i očuvanje deficitarnih zanata i obrta. Govoreći o tome ministar Delić kazao je da Javni poziv za dostavljanje prijava obrtnika po osnovu Programa “Edukacija mladih za obrtnička i zanatska zanimanja i zapošljavanje” podrazumijeva subvencioniranje troškova četveromjesečne edukacije, odnosno obuke za oko 20 mladih osoba s područja KS i to za usvajanje ključnih vještina i kompetencija za rad u obrtničkim zanimanjima.

Ovim programom planirano je da se ovim mladim osobama osim edukacije, osigura i zapošljavanje na određeno vrijeme, a najmanje godinu dana, dok se Javnim pozivom za program „Poticaj projektima promocije obrtništva“ kroz realizaciju odobrenih projekata osigurava razvoj i afirmacija svih obrta, kao i očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i historijskog nasljeđa tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti, održavanje edukacija i promocija u cilju jačanja veza između obrazovnog sistema i obrtništva, subvencioniranje troškova obrtnika za učešće na sajmovima i izložbama u cilju jačanja veza između obrazovnog sistema i obrtništva, te interesno umrežavanje obrtnika, organizovano zastupanje i predstavljanje interesa obrtnika.

„Svakim javnim pozivom omogućeno je da pozvani subjekti koji ispunjavaju uslove iz odnosnog javnog poziva, na sasvim transparentan način, ostvare pravo na dodjelu poticajnih sredstava po odnosnom programu, odnosno javnom pozivu, a ukupna budžetska sredstva predviđena za dodjelu putem ovih javnih poziva iznose 5.880.000,00 KM“, istakao je ministar Delić.

Ministar Delić podsjetio je novinare da će danas predstavljeni javni pozivi biti objavljeni u prvom sljedećem broju Službenih novina KS, što će najvjerovatnije biti u četvrtak, 08.07.2021. godine, te kako je zakonom propisano, trajanje javnih poziva računat će se od dana objave u Službenim novinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije