Delić posjetio Veterinarski institut i fakultet: Osposobiti laboratorij BSE III nivoa

0
Radiosarajevo.ba
Delić posjetio Veterinarski institut i fakultet: Osposobiti laboratorij BSE III nivoa
Foto: Služba za protokol i press KS / Ministar Delić u posjeti Veterinarskom fakultetu

Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo sa saradnicima jučer je posjetio Veterinarski institut koji je jedna od organizacionih jedinica Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Posjeta je organizirana u okviru provedbe programa koje je Ministarstvo privrede dogovorilo s Veterinarskim i Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom, a koji podrazumijevaju unapređenje javnog veterinarskog zdravlja i stočarstva, kao grane poljoprivrede, u Kantonu Sarajevo.

Tokom posjete Institutu dekan fakulteta prof.dr. Muhamed Smajlović i šef Laboratorija za molekularno – genetička i forenzička ispitivanja, prof.dr. Teufik Goletić organizirali su obilazak kompletne zgrade, te objasnili kapacitete i mogućnosti svakog laboratorija posebno, pa i onog u kojem je ovaj institut među prvima u svijetu izolirao britanski soj virusa SARS-CoV-2, te izolatorij u kojem se virus čuva.

„Ovaj institut je jedan od najmodernijih i najopremljenijih laboratorija u Bosni i Hercegovini i posjeduje najsofisticiranije dijagnostičke metode za prepoznavanje velikog broja zaraznih bolesti zastupljenih kod životinja na našim prostorima, a svakako je i korak ispred svih drugih u implementiranju sistema naprednih tehnologija“, istakao je ministar Delić tokom posjete.

Kazao je i kako je naš generalni problem što se stalno bavimo posljedicama, a nikad uzrocima, čak i kad imamo sve potrebne predispozicije za to, posebno u ovoj oblasti gdje imamo ustanove koje bi mogle raditi na preventivnoj dijagnostici uzročnika bolesti, a što bi bilo od krucijalnog interesa za zaštitu, ne samo životinja, nego i ljudi i u konačnici bi doprinosilo smanjenju štete u privredi.

Međutim, kao i svaka druga ustanova ovog tipa i Institut ima određenih problema u poslovanju, a ti problemi su u osnovi finansijske prirode, jer svi aparati koje Institut nabavlja koštaju po nekoliko stotina hiljada maraka, pri čemu te nabavke u principu finansira svojim sredstvima, izuzev rijetkih koji su nabavljeni u okviru određenih razvojnih projekata međunarodne zajednice.
Dekan Smajlović je kao jedan od glavnih problema istakao opremanje laboratorija BSE III nivoa.

„Taj laboratorij nam je potreban jer mi imamo sve kapacitete, i znanje i prostor, ali nemamo sredstva da ga opremimo. Milion maraka potrebno je da se opremi jedan takav laboratorij, i mi smo jedina zemlja u regionu, ali i šire, koja nema takav laboratorij“, kazao je dekan Smajlović.

Objasnio je da je važnost takvog laboratorija od iznimnog značaja kod dijagnostike novih sojeva virusa i prevencije pandemija za koje više nije pitanje hoće li se desiti, nego kad će se desiti.

„Mi smo prvi izolovali britanski soj SARS-CoV-2 virusa, za čiju dijagnostiku je potreban laboratorij III razine. Radili smo na II razini, poštujući pravila III. Međutim, kako nemamo III razinu mi nismo mogli te nalaze koristiti za prevenciju u liječenju pandemije“, kazao je dekan, objasnivši da je ta dijagnostika urađena u laboratoriju III razine, nalazi bi se mogli koristiti i u protokolu liječenja oboljelih pacijenata, a samim tim i epidemiološka slika bi bila daleko povoljnija od ove koju smo imali proteklih mjeseci.

Zbog svega navedenog, ministar Delić istakao je da je od vitalnog značaja da se potrebna sredstva iznađu, te da je od općeg javno – zdravstvenog interesa da i viši nivoi vlasti učestvuju kako bi se laboratorij opremio i stavio u funkciju javnog zdravlja.

„Mi ćemo podržati projekte Instituta, ali ćemo i tražiti načine da im olakšamo nabavku potrebne opreme za osposobljavanje laboratorija BSE III nivoa. Institut ima spreman projekt i prostoriju koja je namjenom spremna za ovaj vid opremanja i sve što još treba jest taj milion maraka, a za čije osiguranje se nadam da će se zainteresovati i viši nivoi vlasti jer je to, prije svega, državni interes i tiče se svih nas“, zaključio je ministar Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije