Delić: Refundirat ćemo Vijeću ministara BiH 880.000 KM prihoda od viza

4
Radiosarajevo.ba
Delić: Refundirat ćemo Vijeću ministara BiH 880.000 KM prihoda od viza
Foto: Vlada KS / Adnan Delić

Obzirom da je jedan od argumenta Vijeća ministara BiH vezano za ukidanje viza turistima s područja Kraljevine Velike Britanije, Irske i Kraljevine Saudijske Arabije i to da će država ostati uskraćena za oko 880.000 KM sredstava koje donose vize i takse, Vlada KS spremna je nadoknaditi ove prihode državi.

„Mišljenja smo da su ovo neznatna sredstva u odnosu na prihode koje očekujemo dolaskom ove grupe turista, kao i negativne efekte ukoliko ne dođe do usvajanja ove odluke. Uvjereni smo da će nam se ova sredstva ukidanjem viza višestruko vratiti i biti katalizator oporavka našeg turističkog sektora direktno, ali i indirektno svih djelatnosti povezanih s turizmom“, istakao je ministar privrede KS, Adnan Delić.

Osim toga, kao drugi argument za neusvajanje ove odluke, navodi se sigurnosni aspekt vezan za dolazak ovih turista u našu zemlju.

Međutim, činjenica je da su oni poželjan profil „sigurnih“ turista u svim evropskim metropolama jer su dobri potrošaći i nisu sigurnosna prijetnja jer saudijske vlasti kroz mehanizam izlazne vize sprječavaju izlazak iz zemlje svojim „problematičnim“ državljanimana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije