Adnan Delić: Počet ćemo od čovjeka!

J. Ćebo
Adnan Delić: Počet ćemo od čovjeka!
Promo / Adnan Delić

Adnan Delić kandidat je "Četvorke", Naroda i pravde (NiP), Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP), Naše stranke (NS), Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o najvećim problemima u ovoj općini, kako ih planira riješiti ako bude izabran za načelnika, o borbi protiv koronavirusa, zagađenju zraka, gužvi u saobraćaju, a poslao je i poruku glasačima.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako to planirate riješiti?

Delić: Nakon prihvatanja kandidature, sa svojim timom sam, onako kako smo navikli u realnom sektoru, pristupio analizi stanja u Novom Gradu. Kada smo prešli svaku stavku, obišli većinu naselja i popričali s ljudima, shvatio sam da je prostor za rad veoma širok, da su mnoge inicijative poslate općinskoj administraciji zanemarene i da su se predizborni programi kitili, ispostavit će se, nikad ispunjenim velikim projektima.

Mi ćemo zauzeti drugačiji pristup – krenut ćemo od čovjeka. Odmah ćemo se uhvatiti u koštac s nezaposlenošću. Općina Novi Grad ima čak cca 17.000 nezaposlenih. Hiljade su tokom pandemije koronavirusa ostale bez posla ili sa smanjenim primanjima. Odgovor svih nivoa vlasti na masovna otpuštanja radnika bio je ponižavajući. Naši sugrađani, koji su godinama uplaćivali poreze, ostali su sami i zabrinuti.

Ako naše komšije ne mogu privređivati, finansirati školovanje svoje djece ili vraćati posudbu ili stambeni kredit, onda je iluzorno pričati o ikakvim projektima. Zato smo osmislili niz mjera kojima ćemo povećati njihovu zapošljivost na tržištu rada. U fokusu će biti osobe koje su duže vremena na birou, žene koje su godine ugradile u naš najvažniji resurs – djecu, pa su zbog toga odsustvovale s tržišta rada, i omladina koja aktivno traži posao.

Znatno ćemo povećati sredstva za finansiranje prekvalifikacija, tako da se ljudi s novim znanjima i vještinama mogu zaposliti na potentnim tržištima, poput IT-a, industrije 3D dizajna, mašinske proizvodnje, cyber sigurnosti itd. Želimo im omogućiti ne samo da se zaposle već da, u dogledno vrijeme, imaju iznadprosječnu platu, a to, vjerujte, uopće nije van domašaja jer je potražnja u spomenutim sektorima ogromna i poslodavci imaju problem da ikako pronađu radnike.

Mi ćemo im pomoći u tome. Formirat ćemo poslovne savjete, stalno slušati privrednike, ulagati u znanje. Kada povećamo broj obučenih i stručnih radnika, onda ćemo i lakše privući investitore i poslodavce.

To će biti jedan zaokružen projekat kojim ćemo rješavati temelj svih ostalih problema.

Ovome ćemo pridodati snažnu borbu protiv netransparentnog trošenja novca građana i građanki. Digitalizirat ćemo javnu upravu, izraditi kanale praćenja svakog utroška, pozvati konsultante iz uspješnih evropskih lokalnih samouprava. Bosna i Hercegovina je jedna od najniže rangiranih evropskih zemalja po indeksu korupcije i tome moramo stati ukraj, jer gubimo novac, kvalitet i vrijeme. Ne mogu nikako prihvatiti činjenicu da je za otvaranje firme potrebno više od dva mjeseca i 13 procedura. Mislim da nismo ni svjesni koliko smo investitora odbili sporošću administracije i zloglasom korupcije. Kada to dvoje detroniziramo, postat ćemo privlačniji ulagačima, a svaka novootvorena firma generisat će nova radna mjesta i više novca za ulaganje u nove poslovne inkubatore i infrastrukturu.

I treća stvar koju odmah treba početi rješavati jeste u 21. vijeku nepojmljiva pojava da pojedina novogradska naselja nemaju vodu i rasvjetu, da im ulicama teče kanalizacija i da ne mogu prozore otvoriti od mirisa raspadajućeg otpada s deponije u Smiljevićima.

Stanovnici tih dijelova Novog Grada su ogorčeni jer im dolaze samo kada im trebaju glasovi. Uskoro će doći do smjene i kantonalne vlade, tako da ćemo odmah krenuti u iznalaženje alternativne lokacije za gradnju nove deponije i postepeno, višegodišnje saniranje postojeće. Već smo razgovarali i s potencijalnim investitorom, koji je izrazio namjeru da uloži u kogenerativno postrojenje s visokim ekološkim standardima. Ne mogu, naravno, govoriti ni u čije ime, ali ako budemo otvoreni, transparentni i maksimalno posvećeni ovom pitanju – uz vertikalu upravljanja koju ćemo dobiti uskoro – vjerujem da ćemo uspješno realizirati taj ugovor.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnisa Vašeg izbornog programa: šta nudite mladima, šta penzionerima?

Delić: Naš program je izraz želje građana i građanki Novog Grada, a na njegovoj izradi i uređenju radili su stručnjaci dokazani u svojim oblastima rada te predstavnici Četvorke. On će biti osnova za izradu Strategije rada 2021–2024., koju će novo Općinsko vijeće usvojiti na početku mandata. Temelj našeg zajedničkog programa su stvarne potrebe ljudi, a ne zasljepljujući projekti u čiju realizaciju više niko ne vjeruje. Zato smo ponudili 44 projekta i mjere za četverogodišnji mandat do 2024.

Pozivam sve stanovnike Novog Grada da detaljno pročitaju program na web-stranici www.adnandelic.ba ili mom Facebook pageu.

Cijeli smo segment posvetili mladima ne bi li smo pokušali spriječiti rastući egzodus u proteklih pet godina. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, stopa nezaposlenosti mladih od 18 do 24 godine iznosila je 33,8 posto. Dakle, svaki treći mladi Bosanac i Hercegovac ne radi. Naši vijećnici i ja ćemo uraditi sve da zadržimo svakog čovjeka u našoj domovini, olakšamo mu zaposlenje i dolazak do stambenog prostora. Zato ćemo za osobe do 35 godina subvencionirati kredit za pokretanje biznisa, troškove prekvalificiranja u iznosu od 50% cijene i troškove učenja i usavršavanja stranih jezika. A jednim dijelom, koliko nam budžet bude dozvoljavao, subvencionirati kamate za određeni broj stambenih jedinica.

Osigurat ćemo i stipendije za najbolje i socijalno ugrožene srednjoškolce i studente s područja Novog Grada te stipendije za učenike i studente deficitarnih zanimanja potrebnih strateškim granama industrije. Novi Grad nema ni Centar za mlade. Zato ćemo raditi na tome da u krugu Centra Safet Zajko funkcionalno opremimo objekat koji će biti poligon za realizaciju projekata omladinskih organizacija te finansirati najbolje projekte za mlade.

Naši stari, koji su izgradili ovu državu, zaslužuju da pozne godine dočekaju u miru i sigurnosti, a ne na margini društva. Posebnu pažnju ćemo posvetiti starim i iznemoglim te nepokretnim ili teško pokretnim osobama. Za njih će se osigurati mobilne ekipe, koje će im asistirati u prijevozu do ljekara i nabavci prehrambenih artikala. Zatim ćemo planirati otvaranje novog centra za zdravo starenje.

I na kraju, penzionerima ćemo sufinansirati karte za pozorišta i druge kulturne događaje, karte za odlazak na Trebević tokom cijele godine te karte za korištenje usluga Olimpijskog bazena Otoka. Za penzionere s najnižim penzijama planirat ćemo sredstva za subvenciju troškova nabavke neophodnih lijekova koji nisu pokriveni obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Adnan Delić - undefined

Promo

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Delić: Protiv zagađenja se moramo boriti sistemski. S novom ću kantonalnom vladom i načelnicima općina odmah održati sastanak da organizirano krenemo u rješavanje ovog velikog problema. Što se nas tiče, već smo predstavili niz mjera. Osim nastavka utopljavanja objekata, ključ u rješavanju ovog pitanja je gasifikacija naselja u kojima nije proveden plin te sufinansiranje kredita za kupovinu peći na biomasu. Krenut ćemo u izradu servisa za prijavu loženja nekvalitetnog uglja, tako da inspekcije mogu brže i ažurnije reagovati. Razumijem da je mnogima teško odvojiti hiljade maraka za novu plinsku ili instalaciju na biomasu i zato ćemo im i pomoći u tome, ali isto tako moramo prestati narušavati zdravlje svih stanovnika ovog grada.

Imam prijatelja čija djeca astmatičari doslovno ne mogu zaspati od disajnih problema i ne smijem ni pomisliti kako izgledaju noći takvih porodica. Moramo osvijestiti naše sugrađane da je ovo problem svih nas i da ćemo ga jedino zajedno moći i minimizirati.

Na ovo se nadovezuje i zagušenje saobraćaja. Općina tu ne može mnogo učiniti jer su ceste i parkinzi pod kantonalnom ili čak federalnom nadležnošću. No, smjena ove nefunkcionalne kantonalne vlade sigurno će nam otvoriti vrata da sistemski rješavamo ovo pitanje, prvenstveno rješavanjem tačaka zagušenja saobraćaja, poput onog u Ulici Safeta Zajke ili na Otoci. Nastavak gradnje ceste prema aerodromu nismo stavili u naš program jer je ona pod federalnom nadležnošću i nije uredu, kao što se to ranije činilo, zamajavati javnost da Općina to može završiti kada ne može. Ali svakako ćemo učiniti sve da ubrzamo taj proces.

Kada je riječ o bijeloj kugi, broj djece naglo opada i lično smatram ovo najvećim dugoročnim problemom naše države. U nekim kantonima, poput Tuzlanskog i Unsko-sanskog, broj djece u posljednjih petnaestak godina opao je za 30 do 40 posto!

Najtužnije je da su vladajuće stranke do prije dvije godine potpuno ignorisale ovaj problem, a evo vidimo da je u međuvremenu iz države otišlo blizu 125.000 hiljada ljudi. Moja će administracija finansijski pomoći porodicama s većim brojem djece. Ukoliko bude potrebno, sufinansirat ćemo i boravak djece u vrtićima. Ali vjerujem da to, iako jeste olakšica, neće riješiti suštinu problema, a to je da mladi i stručni masovno odlaze iz države zbog beznadežnosti, korupcije, nemogućnosti zapošljavanja, urušenosti svakog sektora, nesigurnosti.

Zato je povjerenje prva stvar koju moramo vratiti. Moramo ponuditi potpuno drugačiju politiku, koja će poštovati čovjeka, njegovo znanje i trud, i koja će mu pomoći da ostvari svoja prava.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Delić: Ako smo svjesni da bi nam trebalo 100 godina da dostignemo evropski standard, kako je nedavno objavila Svjetska banka, trebamo se zapitati ko nas je doveo u takvo stanje. Od inovatora i renomiranih proizvođača vojne i elektroenergetske opreme, organizatora Olimpijskih igara i graditelja objekata širom svijeta spali smo na otvaranje trotoara i kontejnera.

Zašto smo dozvolili takva ponižavanja? Zašto smo dopustili da nas smatraju malim? Jesmo li to zaslužili?

Zato želim kazati: mi možemo i zavređujemo bolje. Mi imamo stručnih, pametnih i poštenih ljudi. I ne želimo pristati na narativ da smo svi isti. Nismo svi isti. Kada vratimo upravljanje u naše ruke, postavit ćemo visoke ciljeve i zajedno ih ostvarivati. Zato izađite na izbore jer jedino s vama to možemo.

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije