Nejira Sarajlić: Politika ne smije biti sredstvo za ostvarivanje ličnih ciljeva

0
N. Katica
Nejira Sarajlić: Politika ne smije biti sredstvo za ostvarivanje ličnih ciljeva
Foto: Platforma za progres / Nejira Sarajlić

Nejira Sarajlić kandidatkinja je Platforme za progres za načelnicu sarajevske Općine Stari Grad na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba Nejira je govorila o tome koji su najveći problemi ove Općine, kako ih planira riješiti, borbi sa COVID-om i izbornom programu.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Nejira Sarajlić: Smatram da je korupcija najveći problem naše zemlje i svih njenih dijelova. Dok odlučno ne krenemo u borbu protiv korupcije, nećemo krenuti naprijed. Politika ne smije biti sredstvo ostvarivanja ličnih interesa, već čast i privilegija da se služi građanima. Društveni interes uvijek mora biti ispred ličnog. Ja ću prioritete i rješenja za probleme koji muče građane tražiti zajedno sa građanima, strukom i općinskim vijećem.

Kada su u pitanju lokalne teme, smatram da sa trenutnom strukturom privrede Stari Grad ne može doživjeti napredak za koji ima ogroman potencijal. Zbog toga, u toku svog mandata, ulagati ću u IT industriju i napredne tehnologije, koje se mogu razviti na padinskim dijelovima, a koje mogu donijeti dodatni profit, zaposliti mlade ljude i omogućiti im da ostanu u našoj općini. Neophodno je naći način da Stari Grad zadrži kulturno – historijsko naslijeđe koje ga čini posebnim, ali ujedno i da doživi progres i bude primjer kvalitete života za svoje građane. Smatram da je rješenje u novim tehnologijama i davanju prilike mladim ljudima da pronadju inovativna rješenja.

Jedan od problema je nedostatak zelenih površina, kojih imamo ispod svih kriterija koje propisuje WHO. Ozelenjavanje javnih površina će biti jedan od mojih prioriteta.
Turizam mora dobiti više olakšica i poticaja. Stari Grad ima ogroman potencijal koji nije iskorišten. Uvođenje aplikacije preko koje će turisti moći dobiti sve što im treba na jednom mjestu će velikim dijelom doprinijeti razvoju ove grane privrede.

Nejira Sarajlić - undefined

Foto: Platforma za progres: Nejira Sarajlić

Digitalizacija rada javne uprave će olakšati građanima izvršavanje mnogih obaveza, kao i rješavanje svega onoga što im je potrebno od strane općine.

U svrhu bolje transparentnosti, plan mi je uvesti aplikaciju za praćenje javne potrošnje. Također, moja inicijativa će biti i da sjednice općinskog vijeća budu javne.
Očuvanje kulturno - historijske baštine je neophodno, kroz zaustavljanje neplanske gradnje i očuvanje spomenika koje imamo.

Radiosarajevo.ba: 2. Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Nejira Sarajlić: Okosnicu mog programa čini promjena svijesti i poziv svima, a posebno mladima da se uključe u političke i društvene procese, jer samo tako naša zemlja ima šanse da krene putem promjena. Moja poruka je namijenjena svima: mladima, starima, ženama i muškarcima. Svima nudim prostor da djeluju i doprinesu društvu. Mladi će imati priliku da ostanu ovdje, da svojom kreativnošću donesu nove stvari u našu lokalnu zajednicu, a ujedno da privređuju i žive od svoga rada. Starijima ću također ponuditi prostor da djeluju u lokalnoj zajednici jer nam je njihovo iskustvo neophodno. Njima se mora obezbijediti sigurnost, dostojanstvo i adekvatan kvalitet života.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Nejira Sarajlić: Mislim da se navedena pitanja moraju rješavati na nivou Grada Sarajeva. Zbog toga će moja incijativa uvijek ići u smjeru saradnje svih općina. Ne može, na primjer, Stari Grad imati čist zrak, a da u Centru bude zagađen i obrnuto. Ovo je također stav i Platforme za progres. Nas 3 kandidata za načelnike upravo na ovaj način razmišljamo o rješenju ovih problema. Jedna od mjera koje bih uvela na nivou općine, jeste ispomoć malim biznisima, u svrhu njihovog opstanka. Baš sam danas razgovarala sa nekima od malih privrednika, koji su pred zatvaranjem svojih radnji uslijed posljedica pandemije. Ponavljam da bi ulaganjem u nove oblasti, ali i privlačenjem inostranih ulaganja, mogli doći do dodatnog profita koji bi nam omogućio da pomognemo i malim biznisima i zanatlijama, koji su dio autentičnosti Starog Grada.

Nejira Sarajlić - undefined

Foto: Platforma za progres: Nejira Sarajlić

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima? 

Nejira Sarajlić: Moja glavna poruka glasačima jeste da je zaista do nas. U nama, građanima, je ključ rješenja. Ja sam samo jedna od njih, koja je odlučila pokazati da se može preuzeti odgovornost i voditi drugačija kampanja. Zaista želim da to bude motivacija svima da se uključe. Mi nemamo luksuz da budemo nijemi posmatrači. Vrijeme je da uzmemo sudbinu naše zemlje u svoje ruke i mirnim putem donesemo revoluciju svijesti u našoj zemlji. Predvodnici ovog procesa moraju biti mladi.

Ja sam učinila prvi korak svojom kandidaturom, a potrebna je podrška građana kako bih mogla učiniti nešto više. Pozivam sve da izađu na izbore i glasaju u skladu sa svojom savješću. Najgore što možemo uraditi jeste da ne glasamo.

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije