Sanela Prašović Gadžo: Moj je plan precizan i jasan i tako ću i mijenjati Novi Grad

J. Ćebo
Sanela Prašović Gadžo: Moj je plan precizan i jasan i tako ću i mijenjati Novi Grad
oficijelna fotografija / Sanela Prašović-Gadžo

Sanela Prašović-Gadžo kandidatkinja je Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB) za načelnicu sarajevske Općine Novi Grad na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorila je o najvećim problemima u ovoj općini, kako ih planira riješiti ako bude izabrana za načelnicu, o borbi protiv koronavirusa, zagađenju zraka, gužvi u saobraćaju, a poslala je i poruku glasačima.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Sanela Prašović-Gadžo: Na području Općine Novi Grad postoje mnogobrojni problemi koje građani svakodnevno vide ili osjete ili im pak smetaju u životu. Ti problemi su predugo prisutni i vrijeme je da se počnu rješavati. Recimo problem sa devastiranim trgovima u naseljima, polomljenim pločama, zgradama oštećenim od dejstava granata iako je prošlo 25 godina od okončanja rata…

Moj izborni program je precizan i jasan. Želim riješiti saobraćaj u mirovanju i da svi građani na području Općine Novi Grad imaju besplatan parking u blizini njihovih domova, da imaju svoje parking mjesto i karticu za ulaz na isto. Taj parking treba biti siguran, a to ćemo postići uz tehničke mjere zaštite.

Pozvat ću druge nivoe vlasti i riješiti problem deponije Smiljevići. Uredit ću senzorne sobe za djecu s poteškoćama u razvoju i senzorno igralište. Parkovi se moraju također urediti, očistiti. Rubni dijelovi Općine moraju dobiti neophodnu infrastrukturu, mora se riješiti vodovod, kanalizacija, ceste se moraju asfaltirati. Zdravstvo mora biti dostupno svima. Iskreno, mnogo toga vidim svakodnevno što ne funkcionira i mnogo toga ću riješiti.

Moj je prioritet i uvesti transparentnost i učiniti Općinu Novi Grad najtransparentnijom u BiH. Uradit ću to odmah tako što ću budžet staviti online u realnom vremenu kako bi građani imali uvid u svaku konvertibilnu marku koja se isplati nekome iz općinskog budžeta. U BiH građani smatraju da je korupcija izuzetno raširena na lokalnom nivou a transparentnost o kojoj govorim će zaustaviti korupciju i pogodovanja.

Mi sada vidimo mnogobrojne radove na području Općine kojima se potcjenjuje razum građana manipulacijom da Općina nešto poduzima. Međutim, pitanje je šta su radili tokom proteklih 4 ili 8 godina? Zašto nisu rješavali saobraćaj u mirovanju? Zašto nisu riješili Smiljeviće? Zašto nisu popravili fasade i sanirali ratna oštećenja? Zašto im nisu važna djeca pa nisu razmišljali o školama i vrtićima kada su žurili u izmjene Regulacionih planova s ciljem da određeni investitori izgrade stambene zgrade? 

Držim iznimno bitnim da se konačno uvede red, da potrošnja iz Općine bude transparentna, da se stanje u svim sferama uredi. Plan mi je uvesti i sistem da građani znaju gdje se nalazi njihov zahtjev i u kojoj općinskoj službi, da na šalteru dobiju šifru uz pomoć koje potom ulaze na web stranicu i imaju uvid u informacije u kojoj je fazi rješavanja njihov zahtjev. Želim život građana na području Općine Novi Grad učiniti boljim, puno boljim.

I želim Novi Grad iz spavaonice u koju je pretvoren vratiti u grad sa urbanim, savremenim, kulturnim i svim potrebnim društvenim sadržajima. 

Sanela Prašović-Gadžo  - undefinedFoto: Privatni album: Sanela Prašović-Gadžo

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Sanela Prašović-Gadžo: Mladi moraju imati podršku da se njihov glas čuje i uvažava. Dalje, mladima se kroz programe mora omogućiti i podrška za prvi posao, sistemski i šire nego je sada riječ. Mora se osigurati finansijska pomoć djeci za sudjelovanje u sportskim, kulturnim, obrazovnim i drugim manifestacijama i takmičenjima koja imaju za cilj unapređenje znanja. Za socijalno ugrožene kategorije učenika i studenata koji su nadareni osigurati namjenska sredstva za stipendiranje u obrazovanju. Želim pokrenuti i osnažiti djelovanje mladih Novog Grada kroz strukturalne i planirane projekte volontiranja i aktivizma mladih, osigurati podršku volonterskom radu mladih tokom studiranja, inicirati veću podršku privatnog sektora, kao i javnih ustanova i javnih preduzeća s ciljem izdvajanja sredstava za stipendiranje naprednih i socijalno ugroženih učenika i studenata.

Želim onemogućiti zapošljavanja preko stranačkih i rodbinskih veza u Općini i zatražit ću transparentno i antikoruptivno djelovanje svih javnih preduzeća i javnih ustanova kada je riječ o zapošljavanju mladih. Svaki mladi čovjek mora imati jednaku šansu za posao. Partijskih ili rodbinskih ili „koruptivnih“ privilegija ne smije biti.

Kada je pak riječ o penzionerima, mnogi od njih su me kontaktirali. Projekat na kojem ću odmah raditi jeste da se urede klubovi za penzionere, savremeno opremljeni. Drugo je da se u naselju Dobrinja uredi prostor koji će funkcionirati po sistemu narodne kuhinje, no ja to vidim malo dugačije. Želim penzionerima, koji su svojim radom svoj život ugradili u ovu državu, u našu Općinu, osigurati prostor gdje je doći, ručati kao u restoranu i taj će obrok biti besplatan za sve njih koji su u potrebi. Javili su mi se penzioneri iz naselja Dobrinja i ukazali na tu potrebu. I radit ćemo to, dostojanstveno i fino.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Sanela Prašović-Gadžo: Studija o ventilacionim koridorima je jasna kada je riječ o početku rješavanja problema zagađenja zraka. Ta Studija se mora i treba poštovati. Kao načelnica ću to i činiti. Dakle, eventualni projekti visokih zgrada koji su planirani ali nisu počeli s realizacijom moraju biti preispitani temeljem navedene Studije. Kongresni centar je jedan od takvih projekata jer sadrži tri izuzetno visoke stambene kule od 39, 34 i 29 spratova koje su pozicionirane uz ventilacioni koridor. Uostalom onda to i ne možemo zvati Kongresni centar jer je riječ o iznimno velikom stambenom naselju.

To će se morati redefinirati. 

Dalje, utopljavanje objekata stambenog stanovanja je korak u pravcu smanjenja zagađenja. No, najznačajnije je zajedno sa drugim nivoima vlasti krenuti u rješavanje individualnih ložišta na čvrsta goriva. To nije posao koji se može riješiti za jedan dan, ili jedan sat, ili jedan mjesec. Ili čak jednu godinu. Ali mora se odmah početi rješavati, uraditi monitoring takvih ložišta na nivou Mjesnih zajednica. Tražiti od drugih nivoa vlasti i Fondova podršku za zamijenu ložišta. Osigurati subvencije za prelazak na druge energente.

To je put.

Naši građani koji u svojim kućama imaju ložišta na ugalj ili naftu nisu u poziciji da preko noći pređu na grijanje na plin ili električnu energiju ili nešto drugo. Njima se mora pomoći. Briga o građanima je dužnost Općine i načelnika.

Kada je riječ o bijeloj kugi potrebno je podršku parovima sa dvoje i više djeca kreirati sistemski a ne, primjerice, dijeliti im novčanu pomoć mjesec prije izbora kako bi se manipulacijom osigurala određena potpora a u čiju svrhu se koriste fotografije sa djecom. To je nedopustivo. Mladim parovima sa više djece se pomaže isključivo sistemski, planski određujući sredstva.

Pandemija COVID-19 je globalno pitanje. Međutim, Općine moraju pomoći primarnoj zdravstvenoj zaštiti u podršci organizaciji prijema pacijenata. U ovo teško vrijeme za sve nas, svi mi moramo krenuti od sebe s koracima koji znače razumijevanje situacije. Stoga, osobno ću odmah ukinuti vozila iz ureda načelnika. Nikada neću koristiti službeni automobil niti imati vozača. Smatram to sramotnim, a posebno smatram sramotnim koristiti službeno vozilo u private svrhe. Načelnik općine je predstavnik građana, u službi građana i on ne smije biti privilegovan na način da ima dva ili tri vozila, vozače ili pak troškove za reprezentaciju.

Zagušenje u saobraćaju se rješava sa višim nivoima koji imaju nadležnost. No, kada je riječ o izgradnji, primjerice, Južne longitudinale, Vi se sjećate da se tu dogodilo da je Općina zajedno sa Zavodom sa planiranje razvoja KS uradila izmjene Regulacionog plana, pa su uz longitudinalu koja je prioritet ucrtali i brojne privatne objekte, planirali su zgrade na već postojećim domovima građana ili na baštama u privatnom vlasništvu građana, benzinske pumpe uz kuće itd. Pa su onda imali problem. Ja ću biti načelnica koja nikada neće raditi na takav način. Građani se moraju uvažavati. Sa građanima se mora razgovarati i dogovarati. Prema građanima se niko ne smije siliti ili bahatiti. Građani se uvažavaju a njihovi problemi se rješavaju. Građani su Novi Grad. Ova općina je njihov dom, njihov životni prostor i oni moraju imati pravo glasa.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Sanela Prašović-Gadžo: Poruku želim uputiti svim građanima. Iznimno je važno da građani izađu na glasanje. Njihov glas je bitan, odlučujući. Važno je da glasaju jer ako to ne učine postoji mogućnost da njihov glas ukradu. Glasajte za sebe, za život svoje djece.

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije