Ministar Adnan Delić otkriva: Kako ćemo pomoći privredi u Kantonu Sarajevo

1
N. Katica
Ministar Adnan Delić otkriva: Kako ćemo pomoći privredi u Kantonu Sarajevo
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Privreda na području Kantona Sarajevo trpi velike udare usljed pandemije koronavirusa, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

"Neke grane su posebno pogođene, neke direktno zabranom rada, a većina njih indirektno u manjoj ili većoj mjeri. Pad prometa od početka pandemije u KS je milijardu i po KM, to su gotovo svi sektori privrede osjetili na svojoj koži. Četiri i po hiljade ljudi ostalo je bez posla, mnogima su plate smanjene ili ih dugo vremena nisu primili, opala je platežna moć stanovništva.

Ekonomija, koja se u značajnoj mjeri oslanjala na trgovinu, na ugostiteljske usluge, na turizam, doživjela je pravi potres. Nažalost. Situacije smo u potpunosti svjesni, budžetski ćemo biti spremni pomoći privredi, a zajedno s privrednicima pripremat ćemo odgovor na takvo stanje, u skladu s njihovim prioritetnim potrebama", kazao je Delić.

Zakašnjele mjere

On smatra da su zakašnjele mjere Vlade Federacije BiH i prethodne kantonalne vlade dodatno otežale situaciju. 

Prema službenim statističkim podacima, najveći krah privrede nastupio je u martu i aprilu prošle godine, na samom početku pandemije, ističe Delić i dodaje da je takva situacija jer je privreda dugo vremena ostavljena u neizvjesnosti.

"U fazi smo analize prethodnih programa poticaja i subvencija privredi, kao i u pripremi novih programa.

Idući mjesec uspostavljamo Ekonomsko-privredni savjet (štab), koji će činiti predstavnici realnog sektora i njihovih udruženja, te stručnjaci iz akademske zajednice, uz predstavnike Ministarstva privrede. Sve mjere ćemo s njima usaglašavati", rekao je Delić.

Pored programa poticaja razvoju male privrede i novoosnovanim privrednim subjektima, te poljoprivrednim proizvođačima za koje će se ove godine izdvojiti najveća sredstva do sada, Ministarstvo je predvidjelo značajna sredstva i za mjere koje će obuhvatiti većinu privrednih subjekata kroz linearne subvencije, a s ciljem olakšavanja privredi i očuvanju postojećih radnih mjesta.

Ministar Delić ističe da su već obavljeni razgovori s načelnicima općina u KS s ciljem koordinacije i usklađivanje podrške privredi.

Rezova u privredi ne smije biti

Pad javnih prihoda je evidentan i značajan, ali uprkos tome Delić ističe da će ovogodišnji budžet za privredu u Kantonu Sarajevo biti najveći do sada.

"Naš stav je da se nikakvi rezovi na štetu privrede ne smiju praviti, tako smo i postupili pri kreiranju budžeta i Vlada je naš zahtjev prihvatila. Sredstva namijenjena privredi nisu trošak, već investicija.

Privreda više ne smije ostati u neizvjesnosti i prepuštena sama sebi, već smo vidjeli posljedice takvog odnosa. Bilo bi to dugoročno pogubno po razvoj Kantona", poručio je Delić.

Kako je ranije najavljeno, ovo ministarstvo će u saradnji s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS pripremiti registar poticaja.

Ministarstvo privrede KS će u narednih 40 dana pripremiti prijedloge akata koje će dostaviti Vladi KS na razmatranje i donošenje, kako bi se priremio pravni okvir za uspostavu ovakvih registara.

Prema riječima minsitra Delića već na proljeće se može očekivati objava registra.

"Biće to još jedan korak ka većoj transparentnosti i vraćanju povjerenja građana u institucije. Ujedno, ovakvi projekti ohrabruju male privrednike da se prijavljuju na javne pozive, jer u prethodnom periodu bilježio se relativno slab odziv privrednika, između ostalog i zbog toga što nisu vjerovali da je proces fer i zato što pozivi nisu bili dovoljno vidljivi", kazao je Delić.

Brojni su projekti koje ovo ministarstvo finansira i čiju realizaciju nadzire.

Saradnja sa općinama jedan je od prioriteta ovog ministarstva. Ministar Delić isitče da će raditi na jačanju industrijsko-poslovnih zona, te ulaganja u njihov razvoj u skaldu s prioritetima privrednima koji u njima posluju, kao i strateški prioriteti općina u kontekstu privlačenja novih investicija.

"Za industrijsko-poslovne zone u prijedlogu budžeta planirali smo sredstva veća nego prethodnih godina. Također, nastavljamo s finansiranjem projekata iz namjenskih sredstava za uređenja vodnih korita, te projekata u sektoru šuma.

Podržat ćemo i projekte javnih preduzeća, Skenderije, ZOI-a, PD Butmira, Veterinarske stanice, Sarajevo-šuma. Sredstva su predviđena u budžetu. Insistirat ćemo od javnih preduzeća da projekti koje će predložiti Ministarstvu budu isključivo razvojnog karaktera, da donose prihode, jer javna preduzeća želimo finansijski potpuno osamostalili, to nam je dugoročni plan, da više ne zavise od pomoći Kantona, već da privređuju.

Sa JU Centar za napredne tehnologije započinjemo projekt uspostave centra za razvoj preduzetništva, prvog takve vrste u Kantonu, a o kojem ćemo se uskoro detaljnije oglasiti", zaključio je Delić.

Kada će biti obnovljen novi poziv za pomoć privrednicima

"Nastojat ćemo ubrzati proces koliko je god moguće, ali moramo završiti s analizom i revidiranjem prethodnih programa, ukidanjem nekih zastarjelih i uvođenjem novih.

Ne želimo da se ponovi situacija iz prošle godine, kada su neki od članova prethodne vlade, zbog nezadovoljstva pojedinim firmama koje su se našle na listi dobitnika poticajnih sredstava, blokirale čitav proces i sve privrednike koji su ispunili uvjete javnog poziva ostavile bez sredstava. To bi bilo neodgovorno.

Želimo uspostavit učinkovit, transparentan i pravedan sistem poticaja razvoju male privrede. Iziskivat će određeno vrijeme, ali sam uvjeren da će i pored toga javni pozivi biti objavljeni prije nego što je to bila praksa prethodnih godina", kazao je Delić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije