Vlada KS odgovorila SDA zbog javnih nabavki: Uredba o kontroli je dodatni mehanizam

2
I.S.
Vlada KS odgovorila SDA zbog javnih nabavki: Uredba o kontroli je dodatni mehanizam
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Press Vlade Kantona Sarajevo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Džaferović smatra da ovaj akt, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, nije u skladu sa Ustavom, te je zatražio od Ustavnog suda da ga stavi van snage.

Vlada i Skupština KS su se ovim povodom obratili danas javnosti, s fokusom na borbu protiv korupcije i s naglaskom na Uredbu o kontroli javnih nabavki.

"Pozivam cijelu SDA i opoziciju da se ouzbilje i da prestanu mijenjati teze, da one koji se bore protiv korupcije i da se ugledaju na ovo što radimo, a manje iznose niz neistina", rekao je Edin Forto, premijer KS na početku konferencije za novinare.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Darja Softić Kadenić, ministrica pravde i uprave rekla je kako je "održavanje statusa kvo uništavanje".

"Uredba je tri godine u primjeni i odjednom se sada problematizira, a zamišljena je kao antikoruptivni alat, te kao dodatni mehanizam kontrole... KS je Uredbom nametnuo, mimo tih mehanizama, dodatne obaveze", objasnila je Softić Kadenić.

Dodala je i da se razrađuje mogućnost centralizacije - i sve je u skladu s preporukama Europske unije.

"Oduzima se moć direktorima, pojedincima, određenim organima uprave i drugih institucija da samostalno odlučuju o novcu za javne nabavke. KS nije samostalno izrađivao ovu uredu, učestvovao je i USAID, te međunarodni eksperti iz Agencije za javne nabavke", navela je Softić Kadenić.

U biti, kako je objasnila, "zaokret koji se trenutno dešava u najmanju ruku je neobičan, da jedna aktivnost koja je prije tri godine ocjenjena kao antikoruptivna - poprima nove razmjere", te je poručila da je riječ o politikanstvu.

Press Vlade Kantona Sarajevo - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Press Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo

Nermin Nikšić (SDP BiH) je o ovome govorio s političkom apekta, te je pojasnio da želi pokazati svu licemjernost SDA.

Elmedin Konaković (Narod i pravda) govorio je o apelaciji Džaferovića te je rekao da niko nije preuzimao nadležnosti BiH.

"Niko ne osporava Zakon o javnim nabavkama...", naveo je Konaković.

"Pošto mi nismo htjelo pod plaštom 'čekajte više nivoe' ova troglava aždaha, zajedno sa DF-om, radi sve da se niti jedan od tih procesa ne desi, i trebala bi posebna konferencija da podsjetim šta sve oni nisu radili", rekao je Konaković.

Ta teza "republika Sarajevo koju oni kreiraju, je stvarna", navodi Konaković i dodaje da je "suštinski borba za državu BiH".

"Uredba nam omogućava da vršimo kvalitetan nadzor...  Pozivam sve da provjere sve naše registre, naše podatke i da sve prođete. Pozivam vas da nas sve zajedno i jednako tretirate", glasi jedna od poruka Konakovića.

Forto je napomenuo da se suočavaju s političkom snagom kojoj smeta antikoruptivno djelovanje.

"Svaki put kad smo napravili iskorak na ovom polju, govore da mi pravimo paralelni sistem. Jedna koalicija stvara otpor antikoruptivnom djelovanju", zaključio je Forto.

Također je rekao da će Ustavni sud reći konačnu odluku te će se postupiti prema tome.

SDA Sarajevo o Uredbi

"KO SDA Sarajevo podupire interesovanje medija da se istraži štetnost Uredbe kojom Vlada Kantona Sarajevo otima državne nadležnosti i stvara paralelni sistem javnih nabavki. Vlada i skupštinska većina u KS kontinuirano su u nesporazumu s Ustavnim sudom, a zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u institucijama čiji je osnivač KS, koji je uputio Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, pomoći će u sprječavanju nižih instanci vlasti da, potaknuti štetnim uredbama sarajevske Trojke, eventualno nastave urušavati državni sistem.

Opasnost zaobilaženja procedura utvrđenih nadležnostima Parlamentane skupštine BiH je otvorena i višestruka, ali stvarni razlog donošenja ovakve Uredbe Vlade KS najbolje je vidljiv u tromjesečnom pregledu javnih nabavki izvršenih po osnovu direktnog sporazuma i bez objave obavještenja o nabavci.

Tim putem, na nivou Kantona Sarajevo, u svega tri mjeseca, netransparentno je potrošeno skoro 130 miliona KM budžetskog novca. Poređenja radi, u protekloj godini iznos utrošen na taj način iznosio je 70 miliona KM, za cijelu godinu.

Postaje jasno da Elmedinu Konakoviću, stvarnom vlasniku sarajevske Trojke, idejnom konstruktoru antiustavnog djelovanja Vlade i skupštinske većine u KS, neće pomoći nikakva buka ni galama, kojom pokušava spriječiti razotkrivanje antiustavnog djelovanja njegove vlasti, u namjeri da se pokriju njihove brojne zloupotrebe, namještanje tendera i korupcija, protiv koje se Konaković bori samo na papiru", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije