SDA Sarajevo o javnim nabavkama: Konakoviću neće pomoći buka ni galama

11
Radiosarajevo.ba
SDA Sarajevo o javnim nabavkama: Konakoviću neće pomoći buka ni galama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Džaferović smatra da ovaj akt, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, nije u skladu sa Ustavom, te je zatražio od Ustavnog suda da ga stavi van snage.

U međuvremenu, oglasila se i KO Stranka demokratske akcije Sarajevo čije saopćenje o ovome prenosimo u cijelosti.

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

"KO SDA Sarajevo podupire interesovanje medija da se istraži štetnost Uredbe kojom Vlada Kantona Sarajevo otima državne nadležnosti i stvara paralelni sistem javnih nabavki. Vlada i skupštinska većina u KS kontinuirano su u nesporazumu s Ustavnim sudom, a zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u institucijama čiji je osnivač KS, koji je uputio Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, pomoći će u sprječavanju nižih instanci vlasti da, potaknuti štetnim uredbama sarajevske Trojke, eventualno nastave urušavati državni sistem.

Opasnost zaobilaženja procedura utvrđenih nadležnostima Parlamentane skupštine BiH je otvorena i višestruka, ali stvarni razlog donošenja ovakve Uredbe Vlade KS najbolje je vidljiv u tromjesečnom pregledu javnih nabavki izvršenih po osnovu direktnog sporazuma i bez objave obavještenja o nabavci.

Tim putem, na nivou Kantona Sarajevo, u svega tri mjeseca, netransparentno je potrošeno skoro 130 miliona KM budžetskog novca. Poređenja radi, u protekloj godini iznos utrošen na taj način iznosio je 70 miliona KM, za cijelu godinu.

Postaje jasno da Elmedinu Konakoviću, stvarnom vlasniku sarajevske Trojke, idejnom konstruktoru antiustavnog djelovanja Vlade i skupštinske većine u KS, neće pomoći nikakva buka ni galama, kojom pokušava spriječiti razotkrivanje antiustavnog djelovanja njegove vlasti, u namjeri da se pokriju njihove brojne zloupotrebe, namještanje tendera i korupcija, protiv koje se Konaković bori samo na papiru", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije