Vlada KS i Krizni štab dogovorili gdje će dalje smještati pacijente s COVID-19

12
Radiosarajevo.ba
Vlada KS i Krizni štab dogovorili gdje će dalje smještati pacijente s COVID-19
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Podhrastovi

Okončana je vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS posvećena aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu, te dodatnim bolničkim kapacitetima za liječenje oboljelih od COVID-19.

Usvojena su dva zaključka.

Prvi zaključak tiče se oslobađanja 30 smještajnih kapaciteta u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a drugi zaključak odnosi se na povećanje broja testiranja.

"Bitno je da se angažiraju privatne i druge ustanove za uzimanje briseva. Zavod za javno zdravstvo KS je zadužen da iskoordinira te aktivnosti", rečeno je nakon sjednice.

Istaknuto je da će za lakše pacijente, odnosno one s lakšom kliničkom slikom, za sedam dana biti osposobljen privremeni izolatorij u Željezničkom centru u Buča Potoku. On će moći primiti 300 do 400 lakših pacijenata.

Izolatorij u Općoj bolnici bit će osposobljen tek za 60 dana.

Nakon sjednice je rečeno i da će od ostalih institucija dobiti informacije koji su to još prostori koji će se otvoriti odmah za daljnje teške pacijente.

"Sada kada se u Općoj bolnici popuni 30 kreveta, otvarat će se daljnji kapciteti. A na KCUS-u treba da se obezbijedi prostor koji može da ne ugrozi funkcioniranje svega drugog. Do ponedjeljka ćemo dobiti informacije koji se objekat u Općoj bolnici i na KCUS-u može osposobiti", dodali su iz Kriznog štaba KS.

Na pitanje odakle kadar za dodatne kapacitete, odgovoreno je da će dio radnika biti povučen s biroa, te da je problem moratorij na zapošljavanje.

Podsjetimo, generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović jutros je pozvala premijera i da izvrši mobilizaciju zdravstvenih radnika iz svih ustanova zdravstva u Kantonu Sarajevo i da se stvore uslovi za savladavanje vanrednog stanja u zdravstvu.

Ona je upozorila da je kapacitet izolatorija na Podhrastovima pun te da treba što prije otvoriti novi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije