U toku vanredna sjednica Vlade KS: Kada će biti otvoren novi izolatorij?

4
Radiosarajevo.ba
U toku vanredna sjednica Vlade KS: Kada će biti otvoren novi izolatorij?
Foto: Vlada KS / Mario Nenadić

U toku je vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Raspravlja se o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu, te dodatnim bolničkim kapacitetima za liječenje oboljelih od COVID-19.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović jutros je pozvala premijera i da izvrši mobilizaciju zdravstvenih radnika iz svih ustanova zdravstva u Kantonu Sarajevo i da se stvore uslovi za savladavanje vanrednog stanja u zdravstvu.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalaze 94 bolesnika, a pet ih je u opservaciji.

Izetbegović je upozorila da je kapacitet izolatorija na Podhrastovima pun te da treba što prije otvoriti novi izolatorij.

Premijer Kantona Sarajevo, Mario Nenadić, kazao je da je u pripremi novi izolatorij za osobe oboljele od koronavirusa.

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđeno je 233 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Ovaj broj je rezultat analize provedene u protekla 24 sata nad 704 uzorka prikupljena u periodu od 20. do 23. oktobra ove godine. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 143 osobe, i u samoizolaciji od ranije. U isto vrijeme, 69 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima hospitalizirano je 94 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpuštene su četiri osobe. Na sreću, nije bilo smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom ostao 104. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.569 slučajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije