Vlada KS danas će razgovarati sa sindikalistima o zahtjevima

0
Radiosarajevo.ba
Vlada KS danas će razgovarati sa sindikalistima o zahtjevima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Jučerašnji protesti sindikalista u Sarajevu

U Sarajevu su jučer održani protesti na kojima su učestvovali Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

U štrajku upozorenja učestvovuju i članovi Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH u Kantonu Sarajevo, zatim kantonalnog Sindikata radnika u zdravstvu, te Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Zahtjevi osam sindikata se uglavnom odnose na to da se poveća osnovica za obračun plata radnicima.

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

U izjavi za portal Radiosarajevo.baSaudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS rekao je da sve zavisi od Vlade KS.

"Oni bi morali razmisliti o svemu i donijeti najbolju odluku. Pozivamo ih na dijalog i pregovore. Do njih je da li će dopustiti da se radnici dignu na noge. Najveću štetu bi pretrpjeli građani, a to ne želimo", napomenuo je Sivro.

Na Skupštini KS, koja je održana također jučer, premijer KS Edin Forto rekao je da Vlada KS podržava proteste.

"Ova vlada, međutim, zadržava pravo da budžetom upravlja odgovorno. Od 115 miliona KM, koliko sindikati traže godišnje, moramo odrediti kako finansirati toliko povećanje', rekao je premijer.

Vlada Kantona Sarajevo se u međuvremenu oglasila i saopćenjem u kojem su najavili sastanak sa predstavnicima sindikata uposlenika koji platu primaju iz Budžeta za danas.

"U tom kontekstu, bitno je navesti činjenice o prosječnim platama u Kantonu Sarajevo po sektorima:

Osnovno obrazovanje 1.247,90 KM
Srednje obrazovanje 1.262,98 KM
Ustanove kulture 1.441,20 KM
Ustanove socijalne zaštite 1.201,06 KM
MUP 1.200,44 KM
Uprava policije 1.625,28 KM
Ministarstva i službe KS 1.551,87 KM
Univerzitet u Sarajevu 2.259,13 KM

Ove plate uvećavaju se iznosima za minuli rad, topli obrok, prevoz, regres i ostale dodatke, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorima.

Za ispunjenje zahtjeva sindikata neophodno je za plate i doprinose uposlenih izdvojiti dodatnih 115 miliona KM na godišnjem nivou u budžetu KS. Dodatno na to, Sindikat komunalne privrede traži povećanja plata u iznosu od 20 miliona KM godišnje", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije