Utvrđen Prijedlog zakona o PIO-u i upućen u parlamentarnu proceduru

Anadolija
Utvrđen Prijedlog zakona o PIO-u i upućen u parlamentarnu proceduru
Vlada Federacije BiH na današnjoj 124. sjednici utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Kako je istaknuto, među razlozima za donošenje ovog zakona po hitnom postupku je i taj što je on bitan, ne samo za stabilnost penzijskog sistema već i za cjelokupan reformski proces u FBiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je da je utvrđivanjem Prijedloga zakona o PIO-u Vlada FBiH privela kraju dvogodišnji rad na tom aktu.

"Na ovom zakonu smo radili dvije godine i mogu slobodno reći da je ovaj zakon najnapredniji najmoderniji od svih PIO zakona u regiji. Korišteni su svi najmoderniji principi evropskog zakonodavstva na izradi ovog zakona. Na izradi ovog zakona aktivno učešće uzeli su svi predstavnici udruženja penzionera koji su nam kvalitenim prijedlozima pomogli da na kraju napravimo ovakav kvalitetan zakon", rekao je Novalić.

Zamjenik premijera Vlade Federacije BiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača istakao je da Prijedlog zakona o PIO-u predstavlja jedan od najznačajnijih zakona u mandatu ove Vlade.

"U proceduri su konsultovani međunarodni i domaći eksperti, federalni Zavod za PIO, ekonomski i socijalni partneri i održan je veći broj sastanaka sa udruženjima penzionera. Posebni cilj zakona jeste da se populaciji od 410.000 građana koji su decenijama gradili ovaj sistem i stvarali društvenene vrijednosti omogući redovna isplata penzija i garantuju prava koja su ugrađena u sažetak teksta zakona", rekao je Drljača.

Istakao je da je teskt zakona utvrđen u skladu s dogovorom Vlade FBiH i Saveza udruženja penzionera Federacije koji je za srijedu najavio protestno okupljanje u Sarajevu zbog neadekvatne zdravstvene i socijalne zaštite penzionera i niskih penzija.

"Protesti će biti po inerciji, ali mislim da ćemo uspjeti naći kompromis i reći da ovo ide na Parlament i ako nešto trebamo mijenjati onda to imamo mogućnost na Parlamentu", rekao je Novalić.

Iz Vlade FBiH su istakli da novi zakon uvodi potpunu pravičnost i red u penzijski sistem i donosi finansijsku stabilnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije