Rapa: Penzioneri 25. oktobra izlaze na proteste, 16.000 nas stiže u Sarajevo

E. H.
Rapa: Penzioneri 25. oktobra izlaze na proteste, 16.000 nas stiže u Sarajevo
Udruženje penzionera Federacije Bosne i Hercegovine naredne sedmice održat će veliki protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, na kojem će izraziti svoje nezadovoljstvo trenutnim zakonodavstvom u vezi s penzionim osiguranjem.

Tačnije, protesti će biti održani 25. oktobra, a najavljeno je da će veliki broj penzionera doći u glavni grad BiH, kako bi dali podršku borbi za donošenje Zakona o PIO/MIO, kazao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa.

"Izvršni odbor je donio odluku da se ide na proteste u srijedu 25. oktobra, kada će se u 11 sati ispred Vlade FBiH okupiti svi naši penzioneri. Protest će trajati nekoliko sati i mi se nadamo da ćemo tim napraviti promjenu", istaknuo je Rapa.

On je dodao kako su ovi protesti planirani nekoliko mjeseci, kao protivmjera ukoliko ne bude usvojen Zakon o PIO.

"Jednostavno želimo da iskažemo svoje nezadovoljstvo i to ćemo učiniti naredne srijede. Očekujemo da će nam se na protestima pridružiti oko 16.000 penzionera, a sve te informacije bit će poznate nakon sjednice protestnog štaba koja se održava danas", kazao je Rapa.

Podsjećamo, u ranijem periodu penzioneri iz Federacije BiH tražili su povećanje penzija za deset posto, ali je Vlada FBiH donijela odluku kako do tog povećanja neće doći. Nakon ove odluke, penzioneri su poručili kako se stide i kako nemaju namjeru čekati da Vlada ponovo razmatra njihov bolji status, zbog čega će preduzeti radikalne mjere.

Inače, u Federaciji BiH živi više od 410.000 penzionera i njih 66 posto živi od minimalne penzije, koja iznosi 320 KM, dok je i veliki broj onih čije penzije ne prelaze iznos od 450 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije