Izvještaj CCI-a: Ekstremna stopa nezaposlenosti mladih još uvijek 68 posto

Fena
Izvještaj CCI-a: Ekstremna stopa nezaposlenosti mladih još uvijek 68 posto
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Sarajevu predstavili Izvještaj Stanje nacije, koji je pokazao da je dvije godine od donošenja Reformske agende realizirano 48 posto mjera i da je njenu realizaciju blokirala politička kriza u BiH.

S obzirom na to da većina pokazatelja nije pozitivna, projekt menadžer CCI-a Adis Arapović poručio je da se reformama mora pristupiti odgovornije s fokusom na jačanje institucija, jednakost pred zakonom i depolitizaciju javnog sektora.

"Bilježimo i nekoliko umjereno pozitivnih pokazatelja poput rasta BDP-a za tri posto, rasta poreskih prihoda i realativnog umanjenja javnog duga za tri posto (na kraju 2016.), pada nezaposlenosti za oko tri posto, rasta pokrivenosti uvoza izvozom za dva posto i snažnijeg rasta industrijske proizvodnje za oko 17 posto", rekao je Arapović.  

U Izvještaju su izneseni stavovi građani, koji smatraju da ove godine žive lošije nego prošle, trećina živi isto, a samo deset posto bolje.

"Polovina građana više je zadužena ove nego prošle godine. Dakle, ukupna zaduženost po stanovniku kontinuirano raste, a trenutno prosječno iznosi 5.712 KM. Tokom posljednje dvije godine zaduženost po stanovniku uvećana je za 313 KM pri čemu je zaduženost u Repulici Srpskoj veća za oko 50 posto u odnosu na Federaciju BiH", kazao je Arapović.

Dodaje da javni dug u RS-u u 2016. godini blizu EU limita od 60 posto BDP, čime "podriva fiskalnu održivost entiteta, ali i BiH".  Dug vlada komercijalnim bankama, kako kaže, rapidno raste i iznosi više od 2,4 milijarde KM, pri čemu je za šest mjeseci narastao za 200 miliona KM.

Naglasio je da je globalni kreditni rejting BiH izrazito loš, te se BiH nalazi na 103. (WEF) tj. 81. (WB) globalnoj poziciji po pitanju poslovne klime i konkurentnosti. U 2016. direktna strana ulaganja iznose 537 miliona KM (1,8 posto BDP-a), što je, podcrtava Arapović, drastično umanjenje u odnosu na prethodne godine.

Iako je stopa nezaposlenosti pala za tri posto (35.000 zaposlenih više), ističe da je ekstremna stopa nezaposlenosti mladih još uvijek 68 posto.

U oba entiteta, kako stoji u Izvještaju, za manje od jedan posto porasle su neto plate, a penzije stagniraju.

"Prosječne plate u javnom sektoru skoro duplo su veće od plata u privredi. Skoro svaki drugi radnik (45 posto radnika u FBiH) imaju platu ispod 500 KM, dok se 73 post radnika, nalaze u zoni relativnog siromaštva s primanjima ispod 800 KM (ispodprosječna plata). Blizu dvije prosječne plate ili četiri prosječne penzije potrebne su za jednu potrošačku korpu", rekao je Arapović.

Prema njegovim riječima, dvije trećine penzionera (66 posto) prima penziju ispod 330 KM, što je zona apsolutnog siromaštva, a više od tri četvrtine penzionera ima penziju nižu od 500 KM.

"Penzioni i zdravstveni sistem ugrožava poreski dug, koji ukupno iznosi 4,5 milijardi KM", zaključio je Arapović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije