Zijad Krnjić: Zakon usvojiti do 1. januara ili će penzioni sistem potonuti

S. H.
Zijad Krnjić: Zakon usvojiti do 1. januara ili će penzioni sistem potonuti
FOTO: Fena / Arhiv
Udruženje penzionera FBiH održat će 25. oktobra veliki protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, na kojem će izraziti podršku borbi za donošenje Zakona o PIO/MIO.

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić zahtjeve penzionera koji najavljuju proteste smatra potpuno opravdanim. U ranijem periodu penzioneri iz Federacije BiH su tražili povećanje penzija za deset posto.

"Njihovi zahtjevi su usaglašeni u pregovorima s Vladom i trebalo bi prema tim pregovorima prvenstveno realizirati donošenje novog Zakona. Zbog toga što je to predviđeno sporazumom, penzioneri su odlučili riješiti na ovaj način taj problem“, rekao je za Radiosarajevo.ba direktor Krnjić.

Zahtjev penzionera za povećanjem penzija ne bi dodatno opteretio fond Zavoda.

"Sporazum koji je s njima potpisan 5. septembra je usaglašen s našim finansijskim projekcijama. Doći će do korekcija starih penzija i ispravki početnih vrijednosti bodova za nove penzionere. Uz ovakav penzioni sistem fond Zavoda može uz normalan razvoj događaja podnijeti zahtjeve finansijski. Ono što je sporazumom definirano izračunato je kod nas prethodno i na temelju toga je Vlada dala saglasnost. Treba to samo zakonom definirati“, pojasnio nam je Krnjić.

Krnjić je i ranije napominjao kako primjena novog Zakona mora početi 1. januara 2018. godine.

"Promjena penzionog zakona traje dugo jer treba uskladiti previše stvari da bi svi bili zadovoljni. Nije neobično što se cijelu godinu bavimo ovim Zakonom. Mi trenutno usaglašavamo njegove elemente. I dalje postoje pokušaji da se neki detalji povećaju, ali je Zakon uglavnom usaglašen. Potrebno je još da Vlada usvoji prijedloge, a Federalni parlament izglasa. U tom slučaju njegova primjena bi počela od 1. januara 2018. Imamo razne vrste kriza i upitno je kada će ga Federalni parlament izglasati, a ako se ne izglasa do Nove godine sistem će u finansijskom smislu potonuti za još jednu stepenicu i bit ćemo još u većoj finansijskoj krizi“, rekao je Krnjić.

"Ono što mnogi zanemaruju je i da se povećava period previsokih penzija i nepravde novih i starih penzija. Opterećujemo sistem da bismo povećavali broj nepravdi, tako da je to dupla gubitnička kombinacija“, prokomentirao je Krnjić.

Prema njegovim riječima, priliv penzioner u 2017. godini je u skladu sa postojećim zakonom oko 1 posto u odnosu na početak godine i to je negdje na nivou prosječnog porasta životnog vijeka.

„Nema tu nekih poremećaja. I dalje ih neće biti. Još jedno vrijeme će broj penzionera rasti jer će rasti i životni vijek, te se očekuje da će se penzionisati i baby boom generacija nakon Drugog svjetskog rata. Sad je priliv novih penzionera predviđen i neće šokantno utjecati na sistem u budućnosti“, prokomentirao je Krnjić navodeći kako je bitno dovesti novi Zakon dok se ne pomjeri životni vijek, da se isprave i prestanu praviti nepravde.

„Naročito kod nekih kategorija zaposlenika poput budžetskih korisnika, vojske, prosvjete, administracije. Njihove penzije su veće od prosječnih plaća iz razloga što je zakon devijantan. Društvo se treba izboriti da što prije prekine te nepravde, da ima jedan uredan zakon koji će osigurati više pravednosti i finansijsku održivost“, rekao nam je Krnjić.

Likvidnost Zavoda PIO/MIO je u ovoj godini popravljena.

"Naši prihodi su u 2017. značajno veći, otprilike devet posto za 9. mjeseci u odnosu na isti period prošle godine to je 9,3 posto. Mi smo potpuno likvidni s aranžmanima koje smo napravili s bankama i poštama. Postepeno smanjujemo zaduženje po tom osnovu. Pozitivan trend se nastavlja“, pojasnio nam je Krnjić.

Vlada još uvijek duguje Zavodu PIO/MIO oko 73 miliona konvertibilnih maraka.

"Prema zakonu iz 2013. dug se izmiruje u roku od deset godina na više rata. Bio je 185 miliona od tada kad je utvrđen. Bolje bi bilo da je isplaćen odmah jer mi u tom iznosu ne bi imali deficitaran budžet i ograničenje u prikupljanju novca, ali utvrđena je neka dinamika isplate koja ide prilično usaglašeno", rekao je za naš portal Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije