Vlada FBiH usvojila izmjene i dopune penzionog zakona

3
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH usvojila izmjene i dopune penzionog zakona
FOTO: Radiosarajevo.ba / Fadil Novalic / Arhiv

Vlada Federacije BiH zasjedala je danas u Mostaru, na 281. redovnoj sjednici usvojen je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Kao razlog za izmjene i dopune navedena je i Odluka Ustavnog suda BiH, te su poduzete mjere i aktivnosti s ciljem harmonizacije odredaba ovog s odredbama porodičnog zakona u odnosu na prava i obaveze izvanbračnih partnera.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH kazao je kako su uklonjene prepreke u penzionom fondu. 

Vučić večerao s bh. političarima u Mostaru pa poručio: "Pripremamo za Vaskršnji sabor u maju"

Vučić večerao s bh. političarima u Mostaru pa poručio: "Pripremamo za Vaskršnji sabor u maju"

"Ustanovili smo pravila i da grantni fond može finansirati male i srednje obrte. Odvojili smo dvije linije prema općinama jedna je 125.000 KM kao budžetska potpora u borbi protiv pandemije za svaku općinu linerarnu. Drugi dio podijeljen je na 122 dijela, dakle projekta, gdje smo otvorili konkurs i sve su općine učestvovale, bodovane su po strogim kriterijima, a sve to finansira Vlada FBiH", istakao je Novalić i najavio sukcesivan rad. 

Vesko Drljača, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike kazao je da Vlada FBiH prati realizaciju zakona i shodno tome je bilo neohodno unijeti izmjene

"Dobar dio izmjena je prethodno urađen, sada je to tehnički dio, a odluke se već primijenjuju. Jedan dio je jasno definisan, postupak penzionisanja, način penzionisanja, konkretno svaki policijski službenik vrši uplatu svojih doprinosa te je Vlada FBiH na svojoj sjednici je to pravno-tehnički uredila kroz Uredbu. Načinili smo i nepravdu prema borcima, to je sada ispravljeno", naglasio je Drljača.

Spomenuo je i dio povrede na radu.

"Oni koji nisu mogli ostvariti pravo, sada mogu. Bio je cilj zaštitit udovice poginulih boraca, nisu bile osiguranici, uredili smo taj dio. Osim bračnog supružnika smatra se i vanbračni supružnik, a prethodno se utvrđuje status", ističe Drljača. 

Kako je istaknuto ovaj Zakon stupa na snagu po hitnom postupku u roku osam dana od dana objave u Službenim novinama. 

Nadalje, izmjenom člana 44. stav (5) su pripadnici Oružanih snaga BiH dovedeni u ravnopravan položaj sa ostalim osiguranicima, tako da im lični bodovi za svaku godinu posebnog staža, umjesto 0,5, po novom iznose 1,00 za priznatu punu godinu ostvarenog posebnog staža.

Prema novom zakonskom rješenju, povredom na radu smatra se i ona zadobijena u pripremama za odbranu, odnosno u odbrani BiH u periodu od 18.9.1991. do 23.12.1995. godine.

Napominje se i da je Vlada FBiH na sjednici održanoj 12. decembra 2019. godine zadužila Federalni zavod PIO da provede mišljenje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, od 11.12.2019. godine.

U tom mišljenju stoji da je u postupcima priznavanja prava na porodičnu penziju udovicama šehida odnosno poginulog branioca i udovca šehida žene odnosno poginule braniteljice, potrebno primijeniti odredbu člana 17. Zakona o PIO.

Ova odredba, između ostalog, propisuje da je osoba obavezno osigurana za slučaj invalidnosti i smrti zbog povrede na radu i profesionalne bolesti, za vrijeme vršenja određenih javnih funkcija ili građanskih dužnosti po pozivu nadležnih organa i organa jedinice lokalne samouprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije