Novalić najavio: Sljedeće godine novo povećanje penzija

4
Radiosarajevo.ba
Novalić najavio: Sljedeće godine novo povećanje penzija
Print Screen / Fadil Novalić

Gost prvog izdanja Rezimea na FTV bio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH. Komentirao je zašto BiH nije otišla na EXPO Dubai, politici, odnosima, ekonomskoj situaciji, penzijama ali i tunelu Hranjen.

O EXPO Dubai, tvrdi: "To je, prije svega, privredna katastrofa. Ne pokazivati se tamo gdje se cijeli svijet pokazuje znači da ne postojite. Poslali smo ružnu poruku. Ako nas tamo nema, potencijalni investitori nas ne vide na mapi, neće komentarisati ni negativno ni pozitivno. U današnjem svijetu vi se morate nametnuti, a ne čekati da vas neko primijeti."

Ističe da je više razloga za pad investicija u BiH, te da strane investicije u BiH nikad nisu bile pretjerano velike, piše FTV

"Te investicije su bile 10 posto u portfoliju investicija i mi ih, da bi smo imali brži ekonomski rast, moramo osnažiti i privući strane investitore. Politika je definitivno najuticajnija na ekonomiju, na privlačenje stranih investicija. Ona najprije plaši, pa prema tome i uništava."

Na pitanje zašto Turska tako puno ulaže u Srbiju, a zašto tako malo u BiH, Novalić odgovara: "Radi se o privatnim investicijama uvijek, pa i iz Turske. Nebitno da li smo mi prijateljska zemlja sa Turskom ili smo u ne znam kakvim odnosima, privatni investitori gledaju samo tri stvari - koliko je zemlja stabilna, kakav je porezni sistem i kakvi su troškovi rada, te da li je to što rade sigurno. Mi u tom pogledu šaljemo negativnu poruku. Evo ovog momenta imamo zablokiranu državu, a strane investicije idu preko države. Možemo se složiti da je ovo sve jako kontraproduktivno, u tom smislu političke nestabilnosti na biznis i strane investitore. Mi bi svakako željeli privući više stranih investicija, ali oni moraju proći taj državni nivo i percepciju šta smo mi kao država, u tom političkom. A mi smo jedna vrlo složena država."

Komisija za vrijednosne papire ne funkcionira iz banalnih razloga.

Novalić navodi da smo ušli u slobodno tržište svega, pa i kapitala.

"Ne možete govoriti o slobodnom tržištu kapitala, ako Komisija za vrijednosne papire ne funkcionira. A ne funkcionira iz banalnih razloga. Na prvi raspisan oglas nije se javio nijedan član srpske nacionalnosti, a po zako mora od 5 da bude 1. I onda dok je to sve ponovljeno došli smo u poziciju, uz spor rad parlamenata, evo tu smo gdje jesmo. Nadam se da će vrlo brzo, naredne sedmice, to definitivno biti riješeno. ali da nam škodi, škodi. Kao i sve drugo."

Ističe da građani u FBiH nikada ne treba da budu zadovoljni ekonomskom situacijom.

"Uvijek od vlasti treba tražiti više. Mi bi smo definitivno mogli napredovati brže. Ali to je sve posljedica ovako krojene države koja de facto nije previše funkcionalna."

Kao poteze Vlade FBiH na koje je ponosan Novalić ističe sve ekonomske poteze.

"Finansijski zakoni su donijeli potpunu likvidnost u Federaciji. Prije nas je nikada nije bilo. Niko nikome nije bio obavezan platiti, sada se plaća. Nema nelikvidnosti u Federaciji. Drugo,radno-pravno zakonodavstvo. Donijeli smo neki Zakon o radu i opšte kolektivne ugovore koji su bar spriječili napade na državu. Zatim neki zakoni kao što je penzioni zakon, Zakon o demobiliziranim borcima su riješili neka od najvažnijih socijalnih pitanja. Sad uz to ide i ono čime nismo zadovoljni. Nismo uspjeli dva fiskalna zakona donijeti - zakon o doprinosima i o dohotku koji bi smanjili obaveze poslodavcima i povećali zaposlenost i ekonomski rast. I moram priznati, još u reformskoj agendi nismo dvije stvari načeli, a to je reforma javne uprave, nakon što nam je zakon oboren odustali smo od toga i reformu pravosuđa. Poredali smo prioritete, nismo mogli sve. Nije bilo ni vremena niti mogućnosti da sve riješimo."

Navodi da sve rezultate posmatra prema podacima, a ne prema percepciji.

"Zaposlili smo 51.000 ljudi u četiri godine. Prethodna Vlada je zadužila Federaciju milijardu i 400, mi smo vratili 600 miliona. Prethodna Vlada je postigla milijardu i 300 miliona GDP-a, mi smo postigli 4 i 300. To su rezultati od 4 do 6 puta veći. U ovom periodu je uglavnom rastao realni sektor. 2019. godina je bila najuspješnija federalna godina od njenog osnutka. Sve drugo nam je bolje danas nego što je bilo 2019. Jedino imamo depresiju na uposlenim i za to smo odvojili 50 miliona maraka."

Kompletan tekst pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije