Vesko Drljača: Penzije i druge socijalne naknade bit će isplaćene na vrijeme

Radiosarajevo.ba
Vesko Drljača: Penzije i druge socijalne naknade bit će isplaćene na vrijeme
Foto: FUCZ / Ilustracija

Član Kriznog štaba dr. Goran Čerkez je na današnjoj press konferenciji kazao da je do sada napravljeno 1652 testa, od toga je bilo 216 pozitvnih.

Zamijenik premijera FBiH Vesko Drljača je kazao da će pandemija ostaviti dugoročne posljedice u svim segmentima.

"Period koji je pred nama po mnogo čemu je nepredvidljiv. Potrebno je da djelujemo solidarno, kako ni jedna kategorija društva ne bi bila zanemarena. Potreban je visok stepen pridržavanja svih naređenih mjera. Svi smo mi dio jednog tima, koji ima isti cilj, okončati pandemiju i vratiti se redovnom životu. Adekvatnim i blagovremenim mjerama, može se doprinijeti prevazilaženju ove situacije. Budite sigurni da Vlada FBiH radi kako bi se zaštitilo zdravlje naših sugrađana", rekao je Drljača.

Penzije i druge naknade socijalnim kategorijama koje se isplaćuju iz federalnog budžeta bit će blagovremene, kazao je Drljača i dodao da je Vlada FBiH poduzela značajne mjere u cilju očuvanja privrede i očuvanju radnih mjesta.

"Tu su razne mjere za olakšice privrednicima i građanima. U pripremi je paket stabilizacijskih mjera, koji će vjerovatno biti i na sjednici Vlade FBiH u petak. Ublažiti udar ove pandemije na našu ekonomiju, ako usporimo ili zaustavimo njeno širenje.Obzirom da je jedan od ključnih prioriteta očuvanje radnih mjesta, kao i osiguranje dodatnih nedostajućih sredstava za socijalno zbrinjavanje onih kojima je prestao radni odnos zatraženo je od federalnog Zavoda za zapošljavanje da izmjeni plan rada i prilagodi ga trenutnoj situaciji", kazao je Drljača.

Isplate penzija ostaju priroritet u isplati sredstava, predloženo je Kriznom štabu da se dopusti kretanje penzionerima kada je isplata penzija. 

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović istankuo je da oni nastavljaju kontinuirano raditi nadzore na 15 graničnih prijelaza.

"Očigledan je pad broja putnika koji ulaze u BiH. Imamo ukupno 458 putnika koj su u BiH ušli preko FBiH. Od 15. marta izrekli smo 20 hiljada i 615 rješenja o stavljanju putnika pod mjere izolacije. Današnjim danom ističu mjere izolacije 2011 lica, kojim su izrečene mjere.Tako da ta lica ukoliko su se javljai ljekarima, epidemilozima i drugima i ako nemaju simptome oni ne moraju više biti u izolacij", zaključio je Ajdinović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije