Reakcija / Vlada FBiH se namjerava kreditno zadužiti za 20 miliona dolara zbog COVID-19

26. 03. 2020. u 11:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je podržala inicijativu za kredit od 20 miliona dolara kao odgovor na COVID-19, saopćeno je.

Riječ je o novcu Svjetske banke koji će biti upotrebljen, kako je navedeno, za finansiranje hitnog odgovora na COVID-19. Konačna raspodjela sredstava će biti utvrđena prije ili tokom pregovora.

"Prihvaćena je informacija o ovom zajmu Svjetske banke, kao osnova za vođenje pregovora, i i zadužena federalna ministarstva finansija i zdravstva da u tim za pregovore o zajmu imenuju svoje ovlaštene predstavnike. Konačna odluka o zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora sa Svjetskom bankom s kojom će biti utvrđeni konačni uslovi kreditnog zaduženja.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi Federacije BiH podnijeti informaciju o pregovorima i tekst usaglašenog sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke.

Ovo ministarstvo je zaduženo da ovaj zaključak dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH s ciljem provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.

U informaciji o zajmu je navedeno da je Grupacija Svjetske banke izrazila spremnost stavljanja na raspolaganje paketa hitne podrške putem zajmova IBRD-a kao pomoći zemljama u njihovim naporima da preveniraju, otkrivaju i reagiraju na prijetnje koje je izazvao COVID- 19.

Predloženi finansijski instrument, koji se odobrava na ubrzanoj osnovi, omogućava širok dijapazon podrške, uključujući i napore za praćenje bolesti i poticanje intervencija u javnom zdravstvu i radu s privatnim sektorom na reduciranju uticaja na ekonomije.

Predložene oblasti finansiranja povezanih sa COVID-19 su medicinski materijal i oprema, kompleti za testiranje, bolnička oprema, pripravnost, gradnja kapaciteta i zdravstvenih objekata za hitnu medicinsku pomoć, obuka, uklanjanje medicinskog otpada, diskusije u zajednici i diseminacija inafomacija stanovništvu, hitna podrška u hrani, hitne isplate socijalnih primanja/podrške, isplate za prekovremeni rad i rizik za rad medicinskog osoblja koje radi u vanrednom stanju i provedba i monitoring projekta.

Cilj predložene hitne finansijske pomoći je pružanje podrške zemlji u njenom radu i davanju odgovora na prijetnju koju nameće COVID-19, kao i jačanje nacionalnih sistema javnozdravstvene pripravnosti. S obzirom na potrebnu hitnost u djelovanju u brojnim područjima da bi se predvidjeli uticaji, ukazana je potreba i za dugoročnijim programom s obzirom na sistemske slabosti osnovnih javno-zdravstvenih funkcija", saopćeno je iz Vlade FBiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA