Vlada FBiH odobrila: Za mjesec učešća u ratu borci će dobiti pet KM

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH odobrila: Za mjesec učešća u ratu borci će dobiti pet KM
Foto: Vlada FBiH / Sjednica se održava u Mostaru

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru, prihvatila izvještaj Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koju je osnovala 13. marta 2019. godine, a na temelju zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 28. februara 2019. godine.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je zaduženo da za Nacrt zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica pribavi potrebna mišljenja u skladu s Poslovnikom o radu Vlade FBiH i da prečišćeni tekst uputi na mišljenja kantonalnim skupštinama, jer je u pitanju zajednička nadležnost federalne i vlasti kantona, s rokom dostavljanja mišljenja od 30 dana.

Ovo ministarstvo je, također, zaduženo da, nakon dobijanja mišljenja, Nacrt ovog zakona dostavi Vladi BiH radi razmatranja.

Zakonom je propisano ostvarivanje prava na svim nivoima vlasti (općina, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje neophodna su finansijska sredstva u iznosu od 50.000.000 KM na godišnjem nivou.

Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe. Zakonom je propisano da jedan mjesec učešća u oružanim snagama iznosi pet KM, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 KM.

Ukoliko bude veći broj korisnika od procijenjenog broja, Vlada FBiH će, svojom odlukom, kvartalno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta.

Početak primjene Zakona predviđen je od 1. oktobra 2019. godine.

Inače, na današnjoj sjednici je još jednom istaknuto da tekst ovog zakona potpuno podržavaju sva braniteljska udruženja, parlamentarni odbori, kao i predstavnici Vladinih i nevladinih institucija, te svih političkih partija koji su učestvovali u njegovoj izradi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije