Parlament FBiH usvojio Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca

Fena
Parlament FBiH usvojio Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca
Foto: Dženan Kriještorac / Borci ispred Parlamenta FBiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici prihvatili su Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Predlagač tog teksta je Klub zastupnika DF-GS, koji ga je u parlamentranu proceduru uputio po skraćenom postupku, ali kako za takvu proceduru nije bilo dovoljno ukupnih glasova na početku sjednice, zakon je proceduralno vraćen u redovni postupak, u formu nacrta.

Trenutno je u toku pauza, nakon koje će se poslanici očitovati o dodatnim predloženim zaključcima povodom navedenog zakona.

Tokom dosadašnje rasprave, rekao je poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Munib Jusufović, nije nikoga primijetio da je protiv donošenja zakona o pravima demobilisanih boraca.

„To je ono što je dobro i upozorio bih da se ne zloupotrebljava boračka populacija“, dodao je Jusufović.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Mladen Bošković ukazao je da je Vlada FBiH rekla da je neprovodiv zakon koji su predložili poslanici Kluba Demokratske fronte-Građanskog saveza.

„Možda neko tvrdi drugačije. Mislim da boračka populacija treba dobiti svoja prava odnosno zakon koji mora biti ustavan i provodiv“, rekao je Bošković.

Osvrčući se na činjenicu, koja se često spominjala tokom rasprave, da je nemoguće uraditi kategorizaciju na boračku i neboračku populaciju poslanik DF-GS Hajrudin Žilić naglasio je da je to moguće na način da se uzmu u obzir boračke evidencije koje postoje.

Smatra da intencija svakog zakona treba biti da se riješe statusna pitanja na koja se zakon odnosi.

„Uputili smo zakon po skraćenom postupku poštujući dignitet zastupnika koji su sjedili ovdje u prošlom sazivu. Ono što su uradile naše kolege u prošlom sazivu za nas je prihvatljivo i zato smo taj tekst zakona predložili po skraćenom postupku“, dodao je Žilić.

Podsjećamo, povodom ovog Nacrta zakona, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta, od jutros su se okupili demobilisani borci koji očekuju da zakon ispuni tri njihova i ranije isticana zahtjeva, odnosno da propiše redovni mjesečni novčani dodatak za ovu boračku kategoriju, uspostavu jedinstvenog boračkog registra, kao i prestanak finansiranja boračkih udruženja kojih u ovom trenutku ima u izuzetno velikom broju u Federaciji BiH.

Borci ispred Parlamenta FBiH - undefined

Foto: Dženan Kriještorac: Borci ispred Parlamenta FBiH

Prije glasanja poslanika, za skupštinskom govornicom, obratili su se i predstavnici ovih boraca apelujući da Federalni parlament donese zakon o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije