Parlament FBiH u redovnu proceduru vratio borački zakon

Radiosarajevo.ba
Parlament FBiH u redovnu proceduru vratio borački zakon
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Prva tačka dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je Nacrt zakona o pravima demibilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Predlagač tog teksta je Klub zastupnika Demokratske fronte - Građanskog saveza (DF-GS), koji ga je u parlamentranu proceduru uputio po skraćenom postupku, ali kako za takvu proceduru nije bilo dovoljno ukupnih glasova na sjednici, zakon je proceduralno vraćen u redovni postupak, u formu nacrta.

Povodom ovog zakona, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta, od jutros se okupilo više stotina demobilisanih boraca koji očekuju da zakon ispuni tri njihova i ranije isticana zahtjeva, odnosno da propiše redovni mjesečni novčani dodatak za ovu boračku kategoriju, uspostavu jedinstvenog boračkog registra, kao i prestanak finansiranja boračkih udruženja kojih u ovom trenutku ima u izuzetno velikom broju u Federaciji BiH.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjasnio se uime Vlade da je zakon o demobilisanim braniteljima, predložen od Kluba DF-GS, neprovodiv.

Osnovna razlika, dodao je, između tog teksta i zakona o demobilisanim borcima koji je ranije predlagala Vlada je u tome što bi, prema Vladinom prijedlogu, određena zakonska prava dobilo između 15.000 i 18.000 boraca, i to onih koje su sustigli starost ili bolest, nazaposleni su a neki i bez ikakvih šansi za ostvarivanje penzije, dok bi prema prijedlogu Kluba DF-GS, „više od 100.000 korisnika ušlo u određena prava“, što je neizvodivo, po Bukvarevićevom obrazloženju.

Nakon njegovog istupa, počela je zastupnička rasprava o zakonu o demobilisanim borcima čiji je predlagač Klub DF-GS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije