Vlada FBiH o virusu COVID-19: Evo šta su sve poduzeli i namjeravaju poduzeti

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH o virusu COVID-19: Evo šta su sve poduzeli i namjeravaju poduzeti
Foto: Press služba Vlade FBiH / Sa sjednice Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o poduzetim aktivnostima nadležnih federalnih institucija nakon pojave novog soja koronavirusa (COVID-19,) koji je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila javnozdravstvenim vanrednim stanjem od međunarodnog značaja.

"Federalno ministarstvo zdravstva će upoznati Vijeće ministara BiH da Vlada FBiH redovno prati kretanje epidemiološke situacije i da je,ako bude postojala potreba u slučaju pogoršanja situacije, a po preporuci WHO, spremna predložiti nove mjere, poput ograničavanja kretanja državljana koji dolaze iz NR Kine, Italije, Južne Koreje, Irana i drugih zemalja pogođenih koronavirusom, kao i o potrebi izdavanja preporuke bh. državljanima,te stranim državljanima koji imaju privremeni ili stalni boravak u BiH, da ne putuju u zemlje u kojima je prisutan COVID-19: NR Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran", saopćeno je iz Vlade. 

Ukoliko dođe do vanredne situacije, Vlada FBiH će predložiti Vijeću ministara BiH smanjenje broja graničnih prijelaza za državljane koji dolaze iz ovih i drugih zemalja pogođenih koronavirusom.

Za nabavku neophodne opreme, uključujući i adaptaciju prostora, za zaštitu, prvenstveno zdravstvenih radnika i stanovništva u Federaciji BiH u uslovima pogoršane epidemiološke situacije koronavirusom, te za finansiranje karantena, Vlada FBiH će izdvojiti potrebna sredstva.

Koliko tačno bit će poznato kada Federalno ministarstvo finansija, nakon prijema zahtjeva Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, pripremi prijedloge odluka o odobravanju ovih sredstava.

Novalić i Višković o koronavirusu: Nema mjesta panici, u BiH funkcionira sistem

Vlada je zaključila da je potrebno pronaći odgovarajući objekat koji bi mogao poslužiti kao karantin za potencijalno zaražene osobe.

Vlada FBiH će u roku od deset dana sazvati zajednički sastanak svih premijera u FBiH, kao i ministara zdravstva i ministara unutrašnjih poslova, Federalnog stožera civilne zaštite, Crvenog križa FBiH s ciljem sagledavanja kompletne situacije na području FBiH. Poziv za sastanak će biti upućen i ministarstvima obrane, sigurnosti i civilnih poslova BiH.

Vlada je pozvala sve subjekte da ne provode svoje, već mjere zdravstvenih vlasti.

Kako je navedeno u informaciji resornog ministarstva, na području FBiH do sada nije registriran nijedan potvrđen slučaj bolesti izazvane koronavirusom.

Međutim, epidemiološka situacija u svijetu se jako brzo mijenja, te se pojava COVID-19 može očekivati i u FBiH i BiH.

"Zaključeno je da je važno poslati poruku stanovništvu da nema razloga za paniku, da se situacija kontinuirano prati, te predlažu odgovarajuće mjere prema nadležnim vladama, koje su spremne da adekvatno odgovore", saopćeno je.

Pojačan je epidemiološki nadzor u FBiH, a izvršen je i u kineskoj firmi angažiranoj na izgradnji Koridora Vc na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz Vlade su poručili da laboratorija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu može dijagnosticiriati novi koronavirus. Upravo su pristigli u BiH i dodatni testovi za detekciju koronavirusa koje je donirala SZO.

Federalno ministarstvo zdravstva je u stalnom kontaktu i sa SZO.

Sve što morate znati o koronavirusu: Izvori zaraze, simptomi, prenošenje, zaštita...

Pozvani su svi bh. i strani državljani koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a koji su se unazad sedam dana vratili u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se telefonom, bez obzira imaju li simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te ostanu u kućnoj samoizolaciji.

"U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju telefonom odmah obavijestiti nadležni kantonalni zavod za javno zdravstvo", navodi se iz Vlade.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, s ciljem sigurnosti učenika i nastavnika, preporučuje otkazivanje ekskurzija i organiziranih školskih putovanja u Italiju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije