! / Sve što morate znati o koronavirusu: Izvori zaraze, simptomi, prenošenje, zaštita...

26. 02. 2020. u 20:45:00 RTS

Shares: 16

Od koronavirusa koji se prvo pojavio u kineskom Wuhanu u decembru prošle godine, prema najnovijim podacima, umrlo je skoro 2.800 ljudi, a zaraženo više od 81 hiljade. Više od 80 odsto oboljelih imalo je blage simptome, dok je novi koronavirus, Covid-19, najopasniji za bolesne i starije. Postoje li mjere zaštite i šta znamo do sada o koronavirusu, istraživao je RTS.

Šta su koronavirusi

Koronavirusi su velika porodica virusa koji izazivaju bolesti u rasponu od blage prehlade do težih respiratornih bolesti, poput poznatog bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-KoV) i teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-KoV).

Pored ovih poznatih, u Kini se pojavio novi koronavirus (2019-nCoV). To je soj koji ranije nije identifikovan kod ljudi.  

Izvor zaraze

Koronavirusi su zoonotski, što znači da se prvo razvijaju kod životinja prije nego što se razviju kod ljudi. Da bi virus prešao sa životinje na čovjeka, osoba mora da dođe u bliski kontakt sa životinjom koja nosi infekciju.

Period inkubacije

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) period inkubacije je od dva dana do dvije nedjelje, a nedavni podaci pokazuju da se može produžiti na 21 dan.

Simptomi virusa Covid-19

Za sada znamo da Covid-19 možda u početku ne izazove nikakve simptome. Možete biti zaraženi virusom do dvije nedjelje prije nego što primijetite simptome. Do sada poznati simptomi su: Groznica, temperatura koja postepeno raste, kašalj, kratak dah i gubitak daha, otežano disanje.

Moguće komplikacije Covida-19

Upala pluća, jak akutni respiratorni sindrom, oštećenje srca ili srčani udar, nepravilan rad srca (aritmija), kardiovaskularni šok, otkazivanje bubrega.

Koje su razlike između koronavirusa i virusa gripa

Infekcije koronavirusom i grip imaju slične simptome koji otežavaju dijagnozu. Virus gripa mnogo je češći i smrtonosniji od Covida-19.

Glavni simptomi koronavirusne infekcije su groznica, temperatura koja postepeno raste, kašalj i otežano disanje, dok grip često prate i dodatni simptomi – bolovi u mišićima i grlu, curenje nosa ili začepljen nos, kijavica, upaljeno grlo, glavobolja, umor.

Kako se utvrđuje prisustvo koronavirusa

Covid-19 se dijagnostikuje analizom uzorka, krvi, pljuvačke ili tkiva oboljelog.   

Kako se liječi Covid-19

Za sada ne postoje specifični lijekovi koji bi se primjenjivali na ovaj virus. Primjenjuje se terapija kojom se ojačava organizam, i ispituje se efikasnost postojećih antiviralnih lekova. 

Kako se prenosi koronavirus

Koronavirus je respiratorni virus koji se prenosi sa čovjeka na čovjeka kapljično. To znači da se infekcija prenosi kapima koje bolesna osoba ispušta u vazduh tokom kihanja, kašljanja i razgovora, a udiše ih druga osoba.

Prenos koronavirusa preko površina

Ako kapljice koje sadrže virus dospiju na površinu ili se šire preko kontaminiranih ruku oboljelih, neko drugi se takođe može zaraziti dodirivanjem tih površina, a zatim svog lica (oči, usta, nos).

Ručke na vratima, ručice vrata lifta, ograde na stepeništu, mjesta za držanje u javnom prevozu su primjeri površina koje mogu biti kontaminirane. Još nije jasno koliko dugo virus može da živi na tim površinama – satima ili danima, ali najbolje je izbjegavati da dodirujete ove javne površine i pojačate higijenu ruku.

Mjere zaštite

Standardne preporuke za spriječavanje širenja infekcije uključuju - pojačanu higijenu ruku (često pranje ruku najmanje 20 sekundi toplom vodom i sapunom), prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, upotrebu maski, dezinfekciju površina, temeljno kuhanje mesa i jaja.

Izbjegavanje bliske kontakta sa svima koji pokazuju simptome respiratornih infekcija kao što su kašalj i kihanje. Takođe, izbegavanje boravka u prostorijama sa velikim brojem ljudi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA