Analiza / Koronavirus: Zašto je znatno veća smrtnost muškaraca nego žena

26. 02. 2020. u 17:39:00 J. M.

Shares: 59

COVID-19 brzo se širi svijetom, a srijede prevečer je zabilježeno 2.770 smrtnih slučajeva. Prema naučnim istraživanjima u časopisu American Medical Association (JAMA), prosječna starost oboljelih od koronavirusa je 49-56 godina. No, ogromna većina smrtnih slučajeva su osobe starije od 60 godina, koje su i ranije imale zdravstvenih problema.

Ono što upada u oči: Znatno veća smrtnost među muškarcima! Iako je broj zaraženih žena i muškaraca uravnotežen, istraživači su otkrili da je stopa smrtnosti kod muškaraca 60 posto viša, odnosno iznosi 2,8 posto u odnosu na 1,7 posto kod žena.

Prema riječima stručnjaka, postoji nekoliko razloga zbog kojih koronavirus jače pogađa muškarce nego žene. Fokus je na imunološkom sistemu, no ulogu igraju i biološki faktori te individualni način života.

"Ustanovili smo da mnoge respiratorne virusne infekcije teže pogađaju muškarce", za New York Times je izjavila Sabra Klein sa univerziteta Johns Hopkins.

Imuni sistem žena može se bolje boriti protiv virusa, jači je imunološki odgovor na vakcinaciju, baš kao jače i "imunološko pamćenje" (Memorijske B-ćelije) koje štiti od obnovljenih infekcija.

Životni stil je takođe važan faktor za otpor koronavirusu jer su muškarci nemarniji prema svom zdravlju, češće puše i kasnije idu kod ljekara.

NEMA KOMENTARA